Veșmânt de har pentru biserica parohiei băcăuane Plopu

Data: 01 August 2022

În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Păgubeni, Parohia Plopu, oraș Dărmănești, Protopopiatul Moinești, pentru a binecuvânta lucrările de zidire a lăcașului de cult închinat Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Întrucât vechea biserică a satului a suferit deteriorări provocate de trecerea timpului, dar și de inun­dațiile din anul 1991, la inițiativa credincioșilor din această comunitate, în data de 6 iunie 2006 s-a pus piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult de către Înaltp­rea­sfințitul Părinte Ioachim. Lucrările, coordonate de preotul paroh Nicușor Angleș, au durat 16 ani. Noua biserică, zidită din piatră în plan treflat, în stil ștefanian, a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în data de 31 iulie 2022. Din soborul slujitorilor au făcut parte preotul protopop al Protopopiatului Moi­nești, starețul mănăstirii nemțene Teodora de la Sihla și preoți din Protopopiatul Moi­nești. Alături de aceștia, la slujba de sfințire au fost prezente auto­rități locale, dar și credincioși din împrejurimi veniți pentru a se împărtăși din bucuria unui astfel de eveniment.

Pentru întreaga activitate sacerdotală desfășurată de-a lungul celor 36 de ani de slujire și pentru efortul depus în coordonarea lucrărilor de zidire a noii biserici, preotului Nicu­șor Angleș i s-a oferit o distincție de vrednicie.