Veșmântul harului pentru biserica Parohiei Puieștii de Jos din Buzău

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 02 Octombrie 2024

Biserica parohiei buzoiene Puieștii de Jos a fost sfințită duminică, 29 septembrie, după ce a trecut în ultima perioadă printr‑o serie de lucrări de restaurare și înfrumusețare. Slujba de târnosire a lăcașului de rugăciune închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Chiriarhul a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de nouă clerici, din care au făcut parte părintele Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, părintele paroh Mirel‑Septimiu Rusu, precum și alți preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a reliefat sensurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 19‑a după Rusalii (Luca 6, 31‑36), care ne pune înainte un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului Iisus Hristos cu privire la iubirea vrăjmașilor: „Fiecare dintre noi se confruntă cu anumite fapte sau comportamente ale unora dintre semenii noștri care nu gândesc în spiritul Evangheliei lui Hristos și fac răul în mod voluntar. Spre acești vrăjmași văzuți ne îndeamnă Mântuitorul să ne îndreptăm cu mintea și să ne străduim să îi iubim, dar nu mergând în fața lor și declarându‑le acest lucru, ci prin rugăciunea către Dumnezeu pentru ei, în care Îi cerem să‑i înțelepțească pentru a conștientiza că nu este bine ceea ce fac. Așadar, nu trebuie să răspundem răului cu aceeași monedă, după legea talionului din Vechiul Testament, ci, dimpotrivă, când vrăjmașii noștri au ajuns la ananghie, trebuie să le sărim în ajutor, fără a aștepta măcar un cuvânt de mulțumire sau vreo faptă concretă în semn de recunoștință”.

La final, ierarhul i‑a dăruit părintelui paroh Mirel‑Septimiu Rusu Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie”, cu insignă, iar primarului comunei Puiești, Rodica Bârlă, Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, medalia dedicată Episcopului Chesarie, o candelă și o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, alți binefăcători ai sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, icoane și cărți religioase, ne‑a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.