Veșmântul sfințeniei pentru biserica Parohiei Vintileanca

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 16 Mai 2022

Biserica din Parohia Vintileanca din județul Buzău, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost sfințită duminică, 15 mai 2022, după încheierea lucrărilor de renovare. Slujba de târnosire a lăcașului de cult și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Încă de la primele ore ale di­mi­neții, ierarhul, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi, a înconjurat biserica și a sfințit-o prin stropirea cu agheasmă și ungerea cu Sfântul și Marele Mir. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a târnosit Sfânta Masă a Altarului, a sfințit pictura și icoanele de pe catapeteasmă, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitorii lăcașului de rugăciune trecuți la cele veșnice. Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile duhovnicești ale textului evanghelic din Duminica a 4-a după Paști (Ioan 5, 1-15), care ne înfățișează vindecarea slăbănogului de la Vitezda.

„Multe necazuri și suferințe trupești sunt consecințe ale păcatelor pe care omul le săvârșește de-a lungul vieții, uneori involuntar și inconștient, lăsând urme asupra organismului uman. De aceea, atunci când suntem încer­cați de o anumită boală, să ne facem o intro­s­pecție, să ne întoarcem în timp - în vremea tinereților noastre - și să analizăm în ce măsură ne-am comportat așa cum se cuvine în raport cu noi înșine; să ne întrebăm dacă nu cumva am săvârșit abuzuri asupra trupului nostru, producând niște dezechilibre care, în cele din urmă, au degenerat într-o boală. Desigur, există și boli a căror ex­pli­cație nu o putem găsi în noi în­șine. Însă Mântuitorul a atras aten­ția că anumite suferințe au legătură cu păcatele pe care le săvârșim și, din acest motiv, este nevoie mai întâi să dobândim vindecarea sufletului de boala păcatului, pentru a avea parte apoi și de vindecarea trupească”, a men­ționat Arhi­episcopul locului.

Pentru eforturile depuse la înfru­musețarea lăcașului de închinare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a acordat rangul onorific de iconom preotului paroh Gabriel Dumbravă.

Biserica Parohiei Vintileanca a fost construită din temelie între anii 1853 și 1859. Prin strădania actualului paroh, ajutat de eno­riași, între anii 2008 și 2022, s-au efectuat importante lucrări de renovare a sfântului lăcaș, care a fost împodobit cu pictură nouă, în tehnica frescă.