Veșmântul sfințeniei pentru o biserică de pe valea Cârcinovului

Data: 31 Octombrie 2022

După șapte ani de lucrări executate la biserica satului, credin­cioșii din Parohia Priboienii de Jos de pe valea Cârcinovului, județul Ar­geș, l-au primit duminică în mijlocul lor pe Înalt­prea­­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Arge­șului și Muscelului, care a săvârșit slujba de târnosire a acestui lăcaș de rugăciune, se arată pe site-ul arhi­episcopiaargesuluisimuscelului.ro. Momentul ales a fost deosebit, deoarece Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a împlinit anul acesta 100 de ani de la punerea pietrei de temelie din ziua de 17 aprilie 1922. Pentru a marca împlinirea unui veac de la începerea lucrărilor de construire a bisericii parohiale, în curtea acesteia a fost înălțată o cruce comemorativă din piatră de Albești-Muscel, ce a fost sfințită tot duminică de ierarhul locului.

Chiriarhul eparhiei a oficiat după aceea Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, de față fiind reprezentanți ai admi­nistrației locale, familiile ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit lucrările executate, precum și foarte mulți credincioși veniți din toate localitățile aflate pe valea râului Cârcinov.

După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii care au trecut la Domnul.

Biserica Parohiei Priboienii de Jos a primit cel de-al doilea hram, „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.

O contribuție consistentă la restaurarea bisericii a venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte și a Primăriei și Consiliului Local din Priboieni.

Pentru activitatea desoebită, părintele coslujitor Ion Popescu a primit distincția de iconom stavrofor.

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a oferit ctitorilor principali medaliile ortodoxe „Sfântul Neagoe Vodă Basarab” și „Sfânta Muceniță Filofteia”, precum și diplome de vrednicie altor credincioși implicați în realizarea acestui proiect.