Vestirea Naşterii Domnului în Episcopia Caransebeşului

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 21 Decembrie 2021

La finalul săptămânii trecute, în Episcopia Caransebeşului au avut loc mai multe evenimente care anticipează bucuria sărbătorii Naşterii Domnului. Astfel, sâmbătă, 18 decembrie, catedrala din Caransebeş a găzduit a 15-a ediție a spectacolului de colinde „Alaiul colindătorilor”, în cadrul căruia 16 coruri au interpretat cântece tradiţionale de Crăciun, primind la final daruri din partea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, ne-a transmis părintele arhidiacon Pavel Canea, consilier eparhial.

În ziua următoare, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Prea­sfinția Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în catedrala din Caransebeş, înconjurat de un sobor de clerici, la finalul căreia Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și Corul Catedralei Episcopale au sus­ținut un concert de colinde.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre semnificaţia colindelor: „Am avut bucuria să ascul­tăm multe colinde alături de credin­cioșii noștri, înțelegând mesajul îngerilor, pentru că ei la Betleem le-au spus păstorilor să nu se teamă, căci S-a născut Mântuitorul. Și noi ne-am bucurat de acest mesaj, deoarece colindătorii sunt urmașii îngerilor și ne binevestesc an de an Nașterea Pruncului Divin. Înțele­gem prin glasul colindătorilor o prelungire a colindului sfânt și bun rostit pentru prima dată la Betleem: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire»”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Marius Dănănău, inspector eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare al Episcopiei Caransebeșului.