Viața generalului-matematician Grigore Gheba

Un articol de: Dan Cârlea - 02 Septembrie 2017

Un nume respectabil în matematica românească, iubit de elevii buni și... mai mult temut decât iubit de către cei cu mai puțină aplecare spre calcule - Grigore Gheba. Generații întregi au folosit culegerile de matematică scrise de acesta (1912-2004), dar puțini știau că profesorul era și general de armată. Gheba a elaborat peste 30 de culegeri de probleme de matematică, publicate în milioane de exemplare, utilizate în învățământul românesc. Prima sa culegere de algebră și geometrie a apărut în anul 1948 și era de nivel elementar și mediu.

Visând la o carieră militară, Grigore Gheba a făcut Școala de ofițeri la Bacău, după ce a absolvit liceul la Râmnicu Sărat și a terminat Școala militară cu gradul de sublocotenent. A făcut războiul în cadrul trupelor de artilerie, până în anul 1942, când a căzut prizonier și a trecut prin cumplitele lagăre din Siberia. După întoarcerea armelor, a intrat în Divizia „Tudor Vladimi­rescu” și a primit pentru luptele sale împotriva nemților, fiind rănit de două ori, nu mai puțin de opt decorații.

După încheierea războiului, în anul 1947, a fost numit prefect al județului Râmnicu Sărat. Dar nu a făcut „casă bună” cu comu­niștii. A intrat în conflict cu autoritățile, deoarece refuza să devină membru de partid. În cele din urmă a demisionat din func­ția de prefect și s-a dedicat mate­maticii. A urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București și a publicat prima culegere în 1958. Atât de mult s-a întins cariera sa în domeniu că ultima culegere realizată a apărut în anul 2004, când Gheba avea 91 de ani.

Faima lui provenită din tirajele enorme ale culegerilor devenise atât de mare în perioada comunistă, încât a pățit ceea ce pățeau toate personalitățile care căpătau o prea mare notorietate în acele timpuri: a căzut în diz­grația regimului, iar în anul 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile.

Gheba rămâne, însă, pentru totdeauna un nume asociat matematicii. Militarul de carieră care a intrat în rezervă cu gradul de general este și astăzi pe frontul cifrelor pentru elevii care vor să devină mai buni la mate­matică.