Viața și frumusețea satului românesc bănățean, în opere artistice

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 13 Septembrie 2019

Fundația Filantropia Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, în cadrul Agendei Culturale 2019, a continuat şi în acest an Tabăra de creație „Pe-un picior de plai pe o gură de Rai”, ce se desfășoară în satul Sălciua Nouă, județul Timiș.

Un grup de studenți de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Univer­sității de Vest Timișoara, împreună cu lect. dr. Dan Toma, coordonatorul proiectului, s-au străduit, în perioada 5-10 septembrie, într-un efort comun, să surprindă cât mai multe poveşti nerostite ale caselor părăsite din satul timișean și să le readucă la viață prin diferite lucrări ori instalații artistice. Timp de cinci zile, studenții au realizat, sub îndrumarea cadrelor didactice, mai multe activități de documentare, studiu și cercetare în domeniul artelor, concretizate în lucrări de artă, sub titulatura „Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai”. În acest sens au fost realizate picturi în acryl pe pânză, cu satul bănățean, fiecare surprinzând influența omului asupra naturii și a locului.

„Un grup de studenți a reușit să scoată în evidență povestea caselor abandonate, dintr-un sat în care, în prezent, mai sunt doar nouă locuitori. Așadar, s-au străduit ca, din gospodăriile abandonate, să scoată în evidență viața de altădată, care era îmbelșugată, iar astăzi doar o amintire. În «Anul omagial dedicat satului românesc», acești tineri au ales să facă astfel de activități într-un loc mirific mioritic, nu în cadrul unor expoziții deosebite dintr-o galerie aflată într-un oraș dezvoltat. Au făcut lucrul acesta încercând să restaureze povestea și frumusețea satului românesc”, a menționat părintele Cristian Pavel, consilier social al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Aflat la 35 de kilometri de Timișoara, Sălciua Nouă este un sat izolat, amplasat în zona de tranziție de la câmpie la deal, cu doar nouă rezidenți per­manenți și nenumărate case părăsite, fiecare ascunzând o istorie încă nerostită, dar care așteaptă să fie așternută pe noi file de poveste. Acest mediu rural izolat și străin de schimbările sociale majore oferă posibilitatea tinerilor de a explora tema atât din perspectiva prezentului, întrucât mai există încă câțiva locuitori cu activități meșteșugărești tra­diționale, cât și din perspectiva trecutului, prin faptul că gospodăriile, chiar dacă sunt părăsite, au conservat anumite crâmpeie din viața satului bănățean, așa cum a fost ea odată. Această a doua ediție a taberei este sub semnul „Anului omagial al satului românesc“. Prin acest proiect, organizatorii au dorit să ofere studenților de la Facultatea de Arte și Design ocazia de a experimenta tehnici noi de creație, pentru a surprinde și reflecta realitatea satului românesc autentic.