Victorii notabile din trecutul olimpic al românilor
În aceste zile, iubitorii sporturilor de toate felurile sunt prinşi în febra Jocurilor Olimpice de vară care se desfăşoară la Rio de Janeiro, în Brazilia. România are 97 de sportivi şi 7 rezerve la această ediţie, nefiind una dintre cele mai reprezentative participări româneşti. Ne vom aminti cu acest prilej câteva date şi nume importante ale olimpismului românesc.
Prima participare a României la Jocurile Olimpice a fost în anul 1900, chiar dacă nu exista încă pe pământ românesc un for sportiv care să se ocupe, în mod organizat, de problemele sportive, la nivel naţional. Abia în 1914 a fost înfiinţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Începând cu anul 1924, România a mers la olimpiade cu o echipă completă, iar de atunci a lipsit doar la două ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară (Los Angeles, în 1932, şi Londra, 1948), precum şi la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă (Squaw Valley, 1960). Este interesant că, la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, România a fost singura ţară din blocul comunist care nu a participat la boicotul iniţiat de Uniunea Sovietică.
Peste 300 de medalii olimpice
Un lucru cu care ne putem mândri este acela că sportivii noştri au câştigat la toate ediţiile jocurilor olimpice un total de 302 de medalii, dintre care cele mai multe au fost obţinute la gimnastică. Demn de reţinut este faptul că ocupăm locul doi (după Ungaria) ca număr de medalii câştigate de o ţară care nu a fost gazdă a Jocurilor Olimpice. Dacă ne referim doar la medaliile de aur, atunci statistica este următoarea: gimnastica a dus 25 de medalii, canotajul 19, atletismul 11, caiac‑canoe 10, luptele 7, tirul 6, scrima 3, nataţia 3, halterele 2, iar judo şi boxul câte o medalie.
Unul dintre cele mai gustate sporturi la olimpiade este gimnastica artistică. Din păcate, România nu are echipe de gimnastică la Olimpiada de la Rio din acest an, dar participă individual sportivii Marian Drăgulescu (calificat direct după Campionatele Mondiale), Andrei Muntean și Cătălina Ponor, desemnați pentru locul nenominal.
Presiunea este mare asupra gimnaştilor amintiţi, dar pentru a ne consola puţin mândria naţională rănită, ne putem aminti de istoria gimnasticii noastre. Gimnastica românească ne‑a obişnuit cu succese importante şi ne‑a indus sentimentul că avem talent şi sclipire de geniu la acest sport. Acest sentiment s‑a accentuat mai ales după apariţia Nadiei Comăneci. Nadia, prin performanţele sale deosebite, este recunoscută pe plan internaţional drept o expresie a perfecţiunii în gimnastica secolului XX. De altfel, ea a intrat în istorie ca prima gimnastă a lumii care a primit nota 10. Aceasta se întâmpla, după cum se ştie, la Olimpiada de la Montreal, în 1976.
Gimnaştii şi gimnastele noastre au participat, în total, la 16 ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară, prima participare fiind în 1936, la Berlin. În palmaresul gimnaştilor români se află 71 de medalii: 25 de aur, 20 de argint, 26 de bronz. Cele mai multe medalii au fost obţinute de Nadia Comăneci (1976, 1980): 5 de aur, 3 de argint şi una de bronz. Tot Nadia ne‑a adus şi prima medalie de aur olimpică, în 1976, la Montreal. Prima medalie olimpică adusă României a fost bronzul obținut pe echipe la gimnastica feminină, la ediţia de la Melbourne, 1956. O victorie notabilă şi atipică este prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de Tineret câştigată de Andrei Muntean, la Singapore, în 2010, la proba de inele. Pe de altă parte, suntem în istoria olimpismului şi prin cel mai tânăr participant, Gina Gogean (13 ani), la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona.
Rio de Janeiro, spectaculos şi contrastant
Oraşul în care se desfăşoară Jocurile Olimpice din 2016, Rio de Janeiro, este vechi de peste 500 de ani. Numele său înseamnă în limba portugheză „râu de ianuarie”. Este celebru în toată lumea pentru pentru plajele Copacabana şi Ipanema cu hoteluri luxoase, pentru celebrul carnaval, dar şi pentru monumentala statuie Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) de pe muntele Corcovado, care apare în multe fotografii. Oraşul Rio a fost capitala Braziliei multă vreme, acum fiind mutată la Brasilia, iar populaţia sa numără peste 6 milioane de locuitori. Este un oraş foarte frumos, vechiul şi noul se combină spectaculos, la fel şi zonele bogate cu cele sărace, în timp ce peisajul este unul generos, cuprinzând şi munte şi mare. Din punct de vedere sportiv, la Rio se află cel mai mare stadion de fotbal din lume, Maracana, care poate găzdui 200.000 de spectatori. Având în vedere situaţia internaţională legată de terorism, delegaţiile sportive găzduite în Satul olimpic de la Rio vor beneficia de protecţia a 85.000 de membri ai forțelor de securitate, 47.000 de polițiști și 38.000 de militari, conform Agerpres.