Vinul cu denumirea MILOSTIVIRE se distribuie abuziv în unele eparhii

Data: 24 Septembrie 2013

Întrucât în relatările de presă din ziua de 23 septembrie 2013 s-a vorbit despre vânzarea către parohiile şi mănăstirile din Mitropolia Olteniei a unui aşa-numit „vin liturgic“ cu denumirea MI­LOS­­TIVIRE produs de Pa­triarhia Română, precizăm:

Patriarhia Română nu deţine în proprietate viţă-de-vie şi, ca atare, nu produce şi nu distribuie vinul liturgic, asemenea eparhiilor care au viţă-de-vie proprie. 

Încă din anul 2009, Patriarhia Română a informat opinia publică asupra caracterului abuziv al folosirii numelui şi stemei sale pe eticheta de prezentare a unui aşa-numit „vin liturgic“ MILOSTIVIRE, produs şi distribuit eparhiilor de S.C. Vinăria Murfatlar S.R.L.

În acelaşi timp, Patriarhia Ro­mână a notificat această socie­tate comercială că men­ţiunea „vin liturgic“ şi textul de prezentare tipărit pe etichetă induc în eroare cumpărătorul şi aduc prejudicii de imagine Patriarhiei Române, întrucât ea nu garantează că vinul res­pectiv este vin liturgic natural şi curat, aşa cum este cel produs de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhia Română rea­min­teşte că nu a existat niciodată o consultare a ierarhilor cu Patriarhia pentru distribuirea acestui aşa-zis „vin liturgic“ MILOSTIVIRE în eparhii.

Ca atare, la proxima şedinţă a Sfântului Sinod, ierar­hii acelor eparhii în care încă se mai oferă abuziv spre vânzare parohiilor şi mă­năstirilor aşa-numitul „vin liturgic“ MILOSTIVIRE vor fi interpelaţi pentru a da explicaţii privind prejudiciile morale aduse Patriarhiei şi confuzia creată în parohii şi mănăstiri.

Biroul de presă al Patriarhiei Române