Vizită a Patriarhului Ecumenic în Ungaria

Data: 23 August 2017

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a efectuat în perioada 18-21 august 2017 o vizită în Ungaria. Sanctitatea Sa Bartolomeu a primit din partea Guvernului Ungariei un imobil în Budapesta pentru Exarhatul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice și a participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei.

Predarea imobilului din strada Muzeum nr. 11, Budapesta, către Patriarhia Ecumenică a avut loc duminică, 20 august 2017, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Evenimentul a cuprins două părți principale: ceremonia propriu-zisă de predare și săvârșirea Sfintei Liturghii, într-una din sălile festive ale clădirii. La ceremonia de predare au mai luat parte Cardinalul romano-catolic Erdő Péter, Primatul Ungariei; vicepremierul Ungariei, membri ai Cabinetului țării vecine și reprezentanții presei maghiare și străine. În continuare, alături de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și de IPS Părinte Arsenios, Mitropolitul ortodox grec al Austriei și Ungariei, răspunzând invitației adresate, la Sfânta Liturghie au asistat și reprezentanți ai celorlalte cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria: PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; PS Părinte Tihon, Episcop de Podolsk și conducătorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei; PS Părinte Lukijan, conducătorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria; PS Părinte Ignatie de Branicevo din Serbia; arhim. Atanasie, reprezentantul IPS Părinte Antonie, Mitropolitul ortodox bulgar pentru Europa Centrală și Occidentală și conducător al Eparhiei Ortodoxe Bulgare din Ungaria. Imobilul oferit Patriarhiei Ecumenice, numit Palatul Karolyi, a fost construit în anul 1869. Ca urmare a bunelor relații avute cu Patriarhia Ecumenică și a unor vizite pe care Patriarhul Ecumenic Bartolomeu le-a efectuat în Ungaria, precum și după semnarea unui acord de colaborare între Patriarhia Ecumenică și Statul Ungar, s-a convenit ca Guvernul Ungariei să ofere acest imobil Exarhatului pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice. Aici vor funcționa sediul exarhatului, o școală greacă și o academie a Patriarhiei, un muzeu al artelor ecleziastice, urmând să fie amenajat și un paraclis.

„Mai întâi îl îmbrățișez, cu îmbrățișare sfântă, pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, un prieten și frate adevărat în Hristos, având cu Preafericirea Sa, în toți acești ani, o colaborare armonioasă, spre slava lui Dumnezeu și bunăstarea și mărturia cea adevărată a Sfintei Biserici Ortodoxe. Nu vom uita niciodată contribuția specială și foarte valoroasă, precum și ajutorul său, pentru pregătirea și înfăptuirea Sfântului și Marelui Sinod Ortodox din Creta. Fratele nostru, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, are nu doar o cugetare eclezială sănătoasă, dar și o pregătire teologică temeinică. Transmit salutarea și îmbrățișarea mea frățească la toți Frații Arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române și vă doresc ca toți, împreună, să terminați cât mai repede cu putință noua Catedrală Patriarhală de mare cuviință care se construiește acum în București. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, încă de anul trecut, după Sfântul și Marele Sinod din Creta, m-a chemat să iau parte la târnosirea acestei catedrale, în luna decembrie din anul 2018. De fiecare dată, când revin în România, este pentru mine un prilej special de bucurie, veselie și cinstire. Cu atât mai mult, atunci când voi veni, dacă mă voi învrednici să vin, la un eveniment atât de mare și istoric, cum va fi și inaugurarea noii Catedrale Patriarhale în inima Bucureștilor”, a spus Sanctitatea Sa Bartolomeu.