Vizită a Patriarhului Ecumenic în Ungaria

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 25 Septembrie 2023

În perioada 21-25 septembrie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhi­episcop al Constantinopolului și Patriarh Ecumenic, a efectuat o vizită în Ungaria. Patriarhul Ecumenic a fost invitat de mănăstirea benedictină Pannonhalma, iar programul vizitei a cuprins următoarele puncte: o întâlnire cu membrii comu­nității și elevii liceului care funcțio­nează în cadrul așeză­mân­tului monahal; participarea la Conferința internațională „Căutați pacea și o urmați pe ea”, în cadrul căreia Sanctitatea Sa a rostit o cuvântare; o întâlnire cu clerul ortodox al Mitropoliei pentru Austria și al Exarhatului pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice; o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților de stat și bisericești din Ungaria, dar și o vizită la mănăstirea benedictină Bakonybél.

De asemenea, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a participat duminică, 24 septembrie, la Sfânta Liturghie săvârșită în Basilica „Sfântul Martin din Tours” a Mănăstirii Pannonhalma. La această slujbă au fost invitați, de Înaltpreasfințitul Părinte Arsenios Kardamakis, Mitropolitul pentru Austria și Exarhul pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, și reprezentanți ai celorlalte juris­dicții ortodoxe din Ungaria. Răspunzând acestei invitații, la Sfânta Liturghie a luat parte și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Ierarhul român s-a împărtășit, în cadrul Dum­nezeieștii Liturghii, cu Sfintele Taine, alături de ierarhii greci și de alți clerici și credincioși greci și maghiari.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Patriarhul Ecumenic a vorbit despre Sfântul Martin de Tours, născut în această localitate maghiară și devenit apoi episcop în Franța, care a propovăduit la rândul său cuvântul Evangheliei, răspândit în toată lumea de Sfinții Apostoli. În după-amiaza aceleiași zile, Patriarhul Ecumenic a vizitat comunitatea ucraineană din Budapesta.