Vizită arhierească la o parohie din zona de munte a Buzăului

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 10 August 2021

„Atunci când cineva s-a învrednicit să facă un bine cuiva, este preferabilă discreția, în fața popularizării faptei”, a spus Înaltpreasfin­țitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în predica rostită la Duminica a 7-a după Rusalii. Ierarhul, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei buzoiene Cislău, Protoieria Pătârlagele, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a reliefat înțelesurile fragmentului evanghelic duminical, care ne înfățișează vindecarea miraculoasă a doi orbi și a unui mut din Capernaum de către Mântuitorul Iisus Hristos (Matei 9, 27-35).

„Minunea vindecării celor doi orbi nu s-a făcut, de această dată, în fața unor martori oculari, ci în interiorul casei unde se retrăgea Mântuitorul, adică în «Casa Domnului», în care trebuie să vedem o anticipare a bisericii, în înțelesul ei de lăcaș de cult. Învățăm de aici că Domnul Hristos, Arhiereul Cel veșnic, ascultă rugăciunile celor ce cred în El și rămân uniți în Sfânta Sa Biserică, redându-le sănătatea sufletească și trupească. Când le-a cerut orbilor vindecați să nu spună nimănui ce li s-a întâmplat, Mântuitorul a dorit să ne învețe că, atunci când cineva s-a învrednicit să facă un bine cui­va, este preferabilă discreția, în fața popularizării faptei. Ori de câte ori săvârșea o minune, Iisus solicita celui vindecat să păstreze tăcerea, ceea ce arată smerenia Sa, deopotrivă, omenească și dumnezeiască”, a subliniat Înaltprea­sfinția Sa.

Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.

La final, preotul paroh Vasile Dinu a mulțumit Înaltpreasfinți­tului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru binecuvântarea și bucuria aduse credincioșilor din Cislău prin oficierea Sfintei Liturghii în biserica din localitate.