Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Biserica Ortodoxă a Ciprului

Data: 22 Martie 2017

Prezenţa Înaltprea­sfin­ţitului Teofan în Cipru este legată de perso­na­­litatea isto­rică a Ar­hi­episcopului Ci­prian (1810-1821), care a trăit între anii 1783-1802 în capitala Mol­dovei la Iaşi. Vizita a avut în centrul ei mani­fes­tarea cultu­ral-duhovnicească organiza­tă sâmbătă, 18 martie 2017, cu pri­lejul împlinirii a 200 de ani de la re­no­varea de către Ar­hie­pis­co­pul Ci­prian a Bisericii Mai­ca Dom­­­nului Chryseleousa din Stro­vo­lo-Nicosia.

După sosirea sa în insula Ci­pru, Înaltpreasfinţitul Părin­te Mi­tropolit Teofan împreună cu Prea­sfinţia Sa Grigorie de Mesaoria, responsabilul de­par­tamentului de relaţii bise­ri­ceşti al Arhiepis­co­piei, au participat la Slujba Im­nului Aca­tist săvârşită în Biserica Sf. Pa­vel din Nicosia, unde slu­jeşte de mai mulţi ani părintele Pe­­tre Ma­tei. A urmat primirea Pă­­rintelui Mitropolit Teofan la Reşedinţa arhiepiscopală de către Preafe­ri­cirea Sa Hrisostom al II-lea, Arhiepiscop de Noua-Jus­ti­ni­a­na şi al întregului Cipru.

În dimineaţa zilei de 18 martie, însoţit de Preasfinţitul Pă­rinte Gri­­­gorie, Părintele Mitro­polit a vi­zi­tat Mănăstirea Sf. Neo­fit Ză­vo­râ­tul din Pafos. Această vizită se în­scrie în cadrul unei relaţii du­hov­niceşti pe care Mitropolia Moldo­vei şi Bucovinei o are cu Mănăs­ti­rea Sf. Neofit. După cum este ştiut, în toam­na anului trecut, prin bu­năvoinţa şi binecuvân­tarea Pă­rintelui Episcop Leontie, sta­reţul mănăstirii, au fost aduse la Iaşi spre închinare şi întă­rire du­hov­nicească o parte din moaş­tele Sfân­tului Neofit. Totodată, a fost tradusă recent în limba ro­mână o­pera filocalică şi teologică integra­lă (în cinci volume) a Sfântului.

În aceeaşi zi, έnalt­preasfinţia Sa a vizitat Mi­tropolia de Limasol. A fost în­tâmpinat de Înaltprea­sfin­ţitul Părinte Atha­nasie şi de un sobor de preoţi şi monahi. La intrarea în Catedrala Mitropo­li­ta­nă, Părintele Mitro­polit Teofan a fost în­tâmpinat, du­pă tradiţia româneas­că, cu pâine şi sare de un grup de copii români îmbrăcaţi în costume populare româneşti. A urmat o agapă frăţească în timpul căreia Părintele Mitropolit Teofan a a­dresat un cuvânt de folos sufle­tesc preoţilor români ai Mitro­poliei de Limasol pre­zenţi la acest moment.

În seara zilei de 18 martie, έnaltpreasfinţitul Părinte Mi­tro­po­lit Teofan a participat îm­preună cu Preafericirea Sa Hri­sostom al II-lea la manifesta­rea legată de împlinirea a 200 de ani de la res­taurarea Bise­ricii Maica Dom­nu­lui Chry­se­leo­usa. În cadrul acestui eveniment s-au evocat personalitatea şi lucrarea biseri­ceas­că, pastorală, educativă şi culturală a Arhiepiscopului Ci­prian, precum şi legăturile pe care acesta le-a avut cu Mol­dova. Înaltpreasfin­ţi­tul Teofan a subliniat, în cuvântul său (a­taşat la finalul acestui articol), atât relaţiile istorice dintre in­sula Cipru şi Moldova, cât şi le­găturile dintre cele două Biserici su­rori, exprimându-şi totodată do­rin­ţa ca aceste relaţii frăţeşti să fie continuate şi dezvoltate, având drept model lucrarea şi colaborarea frumoasă a înain­ta­şilor noş­tri. De asemenea, Pă­rintele Mi­tro­polit Teofan a transmis tuturor celor de faţă bi­necuvântarea şi salutul în Hristos al Prea­fe­ricirii Sale Părintele Patriarh Daniel. Ma­ni­festarea s-a încheiat cu inaugurarea unei expoziţii de icoane şi obiecte bisericeşti, cele mai multe dintre ele fiind donaţii pe care Arhiepiscopul Ciprian le-a fă­cut Bisericii Maica Domnului Chry­seleousa.

În ziua de 19 martie, în Du­mi­nica a III-a din Postul Paştilor, Părintele Mitropolit Teofan a slujit Sfânta Liturghie în Bise­ri­ca Maicii Domnului Chryse­le­ou­sa, împreu­nă Înaltpreasfin­ţi­tul Pă­rin­te A­tha­nasie de Li­masol, cu Prea­sfinţitul Părinte Epifanie de Li­dras şi stareţ al Sfintei Mă­năs­tiri Ma­cheras şi cu Prea­sfin­ţitul Pă­rinte Gri­go­rie de Mesaoria, în­conjuraţi de un sobor de preoţi şi dia­coni. La slujbă au participat mai mulţi credincioşi, o parte dintre ei fiind români stabiliţi în insulă. La sfârşitul Sfintei Litur­ghii, Înaltpreasfinţia Sa Pă­rintele Mitropolit Teofan a ţinut cuvântul de învăţă­tură în care a vorbit despre purtarea cru­cii ca taină a vieţii creştine, despre viaţa de cru­ce şi de răs­tignire a Arhie­pisco­pu­lui Ci­prian, deslu­şind totodată mai multe sensuri duhov­ni­ceşti şi teologice ale Sfin­tei Cruci.

În a doua parte a aceleiaşi zile, Părintele Mitropolit Teo­fan a vizitat Mănăstirea Sfân­tul Iraclidie, ucenic al Aposto­lului Barnaba şi primul episcop al Ciprului, precum şi Mănăs­tirea Macheras, va­tră monahală de mai bine de opt veacuri şi mănăstirea de me­tanie a Ar­hiepiscopului Ciprian.

Prezenţa Părintelui Mitro­polit Teofan în Cipru s-a în­cheiat luni, 20 martie, cu vizi­ta­rea reprezentan­ţei Sfântului Mor­mânt din Ni­cosia şi a delegatului ei, Înaltprea­sfin­ţitul Pă­rin­te Timotei de Bostroi.

Pe toată perioada vizitei sale în Cipru, Înaltpreasfinţitul Părinte Mi­tropolit Teofan a fost însoţit de protos. Natha­nael Neacşu, care a reali­zat şi oficiile de traducere din lim­ba greacă.