Vizita Mitropolitului Basarabiei în ținutul Bihorului românesc

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 25 Iulie 2022

În perioada 18-22 iulie, Episcopia Oradiei l-a primit ca oaspete pe Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, care a vizitat o parte din lăcașurile de cult din municipiul Oradea și din împrejurimi.

În 19 iulie, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, i-a prezentat oaspetelui Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei şi i-a oferit în dar un engolpion lucrat în Atelierele Patriarhiei Române. Mitropolitul Basarabiei a mai vizitat Catedrala veche „Biserica cu Lună” și Centrul Cultural Ortodox al enoriei orădene, muzeul parohial, noua Catedrală Episcopală a Oradiei şi Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul”. În 20 iulie, IPS Mitropolit Petru a vizitat biserici ortodoxe din Băile Felix, Sânmartin și Oradea, unde a primit din partea preoților slujitori și a credincioșilor icoane, ștergare tradiționale, albume sau monografii ale bisericilor vizitate.

În 21 iulie, PS Episcop Sofronie a prezentat oaspetelui cele două mănăstiri de maici din Oradea, Mănăstirea „Sfânta Cruce” - unde a fost întâmpinat de stavrofora Mina Bădilă şi duhovnicul mănăstirii, arhim. Atanasie Paleu, care au oferit în dar oaspetelui un epitrahil și un omofor -, şi Mănăstirea „Buna Vestire”. Vizita a continuat la Biserica „Izvorul Tămăduirii” și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Gheorghe”, cunoscută ca „Biserica Albastră”, din Oradea. Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a mărturisit Mitropolitului Petru al Basarabiei bucuria sinceră și onoarea de a-l avea ca oaspete de mare cinste, o vizită istorică pentru Episcopia Oradiei.