Vizită pastorală în filia Rusova Veche

Data: 23 Iunie 2014

Sâmbătă, 21 iunie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit în mijlocul credincioşilor din filia Rusova Veche, din cadrul Parohiei Berlişte, Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului“. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr mare de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Marian Buliga. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului.

„Deşi în această parohie au rămas foarte puţini credincioşi, avem o biserică reprezentativă, una din cele mai vechi biserici din eparhia noastră, cu o pictură frumoasă. De aceea, neslujindu-se aici vreodată Sfânta Liturghie arhierească, am considerat să fim alături de aceşti credincioşi, mai ales că suntem într-o perioadă specială, în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Am avut bucuria să vedem că foarte mulţi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie şi foarte mulţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. De asemenea, mulţumind Preasfintei Treimi, mergem la casele noastre cu bucurie că am săvârşit sfintele slujbe, slujind lui Dumnezeu şi aproapelui nostru“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.

Localitatea Rusova Veche este atestată documentar în anul 1421, iar Biserica „Înălţarea Domnului“ a fost construită înainte de anul 1798 şi reclădită în anul 1832. Acest lăcaş de cult a fost înfrumuseţat cu pictură în jurul anului 1860. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)