Vizită pastorală la Centrul de zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Leon, episcopul Romei, luni, 18 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la Centrul de zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj, așezământ aflat în rețeaua socială a Asociației „Filantropia Ortodoxă” - Alba Iulia.
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, însoțit de părintele Nicolae Ignat, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală la Centrul de zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj, prilej cu care le-a oferit copiilor ocrotiți aici numeroase daruri. De asemenea, ierarhul le-a adresat angajaților așezământului social unele sfaturi duhovnicești, subliniind importanța slujirii aproapelui și a celor aflați în nevoi. Centrul de zi „Sfânta Irina” din Blaj este coordonat de către părintele Vasile Seicean.
În cuvântul rostit cu prilejul vizitei efectuate în municipiul Blaj, accentuând dimensiunea social-filantropică a misiunii Bisericii și a Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „Credem că locul acesta în care ne aflăm acum este adeseori vizitat de Hristos, despre Care citim în cartea Faptele Apostolilor că «a umblat făcând bine». Într-adevăr, cei ce slujesc aici sunt prelungiri vizibile ale Domnului, sunt mâinile Sale întinse spre aceste ființe gingașe care au nevoie de ocrotire și de ajutor. Biserica noastră dreptmăritoare, fiind extensiunea socială a lui Hristos Cel bun și de oameni iubitor, este angajată în lucrarea filantropică. Dragostea față de aproapele ne conferă calitatea de discipoli ai Mântuitorului nostru Care ne poruncește: «Să vă iubiți unul pe altul, așa cum v-am iubit Eu pe voi»”.
Centrul de zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj a fost deschis în data de 1 iunie 2012. Așezământul vine în sprijinul părinţilor care locuiesc în municipiul Blaj şi au o situaţie socio-economică dificilă, oferind o alternativă pentru îngrijirea şi educarea copiilor cu vârste cuprinse între zero și trei ani. De asemenea, părinților li se oferă servicii de consiliere socială și psihologică, precum și mediere în relațiile cu serviciile sociale sau instruire în ceea ce privește educarea și îngrijirea corespunzătoare a copiilor, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.