Vizită pastorală și acțiune filantropică în Mitropolia Banatului

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 23 Martie 2023

Credincioșii Parohiei Dacia din municipiul Timișoara s-au bucurat duminică, 19 martie, de vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a participat la Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. În această perioadă, ierarhul s-a implicat și în ridicarea unei case noi pentru un credincios din ­localitatea Grăniceri, comuna Foeni, Protopopiatul Deta, județul Timiș.

În cuvântul de învățătură rostit duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, referindu-se apoi la Sfânta Cruce, ca „altar de jertfă și ca asumare a păcatelor întregii omeniri, Crucea devenind din lemn de tortură un semn al biruinței, așa cum au înțeles-o și au vestit-o Sfinții Apostoli”, se arată pe mitropolia-banatului.ro.

La final, ierarhul le-a mulțumit credincioșilor acestei parohii pentru generozitatea arătată de-a lungul timpului în susținerea cazurilor sociale din eparhie. Totodată, părintele paroh Zaharia Pereș a subliniat că parohia se va implica și în organizarea Întâlnirii Inter­naționale a Tinerilor Orto­docși, ce va avea loc la Timișoara în perioada 31 august - 3 septembrie 2023.

Prin implicarea Înaltprea­sfin­țitului Părinte Mitropolit Ioan, în doar trei zile din Postul Sfintelor Paști a fost ridicată o casă nouă pentru un credincios singur și fără posibilități financiare din localitatea Grăniceri, comuna Foeni, Protopopiatul Deta, județul Timiș.

Efectuând o vizită pastorală în localitate, ierarhul a văzut o casă  la marginea satului, lângă gra­nița cu Serbia, care se afla în pericol de prăbușire, fiind susținută doar de suporți de lemn amplasați sub acoperiș, și a decis construirea unei case noi. Locuința a fost ridicată în trei zile, iar apoi au fost achiziționate obiecte de uz casnic. Totodată, la un magazin alimentar din proximitate a fost plătită în avans suma necesară aprovizionării cu alimente a acelui credincios vârstnic și bolnav, pentru o lungă perioadă de timp, se arată pe același site.