Vizita președintelui comunității autonome Castilla-La Mancha la Palatul Patriarhiei

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 04 Martie 2019

Emiliano García-Page Sánchez, președintele comunității autonome Castilla-La Mancha din Regatul Spaniei, a vizitat vineri, 1 martie 2019, Palatul Patriarhiei din Bucureşti. Diplomatul spaniol a fost primit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, în Sala „Europa Chris­tiana”. Întrevederea oficială a avut loc în Sala „Conventus”, ocazie cu care au fost discutate probleme concrete ale românilor care trăiesc în Castilla-La Mancha. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a prezentat pe scurt invitaţilor detalii legate de construirea Palatului Patriarhiei şi le-a vorbit despre rolul pe care l-a avut edificiul în istoria recentă a României.

Totodată, Preasfinţia Sa a transmis salutul de bun venit al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a subliniat ajutorul oferit de Biserica Romano-Catolică şi de autorităţile spaniole comunităţilor de români din această provincie. „Suntem foarte recunoscători autorităţilor spaniole şi Bisericii Romano-Catolice pentru ospitalitatea şi atitudinea foarte frăţească prin care sprijină comunităţile româneşti ca să se organizeze în regiunea pe care dumneavoastră o administraţi. Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei are 13 parohii. De curând am avut o convorbire cu Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, pentru a ne pune în temă cu situaţia parohiilor din regiunea dumneavoastră şi Preasfinţia Sa a subliniat tocmai această solidaritate a autorităţilor şi a Bisericii Romano-Catolice”, a reliefat Preasfinţia Sa.

Preşedintele comunităţii autonome Castilla-La Mancha i-a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru primire şi a amintit despre vizita pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat-o în Regatul Spaniei în anul 2010. Emiliano García-Page Sánchez a asigurat că va oferi în continuare sprijin comunităţilor ortodoxe româneşti stabilite în Castilla-La Mancha. „Este pentru mine o onoare să ne primiţi. România şi Spania, în afara tuturor elementelor culturale, au în comun ceva special care este religia. Nu s-ar înţelege Spania de azi fără religia creştină”, a declarat preşedintele Emiliano García-Page Sánchez. La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a oferit membrilor delegaţiei spaniole daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.