Vizite pastorale ale ierarhilor în comunități românești din diasporă

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 19 Ianuarie 2022

În Duminica a 29-a după Rusalii, 16 ianuarie 2022, ierarhii ortodocși români din diasporă au săvârșit Sfânta Liturghie în comunități românești care în luna ianuarie și-au cinstit ocrotitorii spirituali. Cu acest prilej, au rostit cuvinte de învățătură și i-au binecuvântat pe cei prezenți. În Parohia Micherechi din Ungaria, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, s-a consultat cu credin­cioșii în privința alegerii unui nou preot paroh.

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit duminică, 16 ianuarie 2022, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Gijón - Oviedo, Spania, care și-a sărbătorit cu anticipație ocrotitorul spiritual, se arată pe obispadoortodoxo.es.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit (Luca 17, 12-19), care relatează minunea vindecării celor zece leproși, subliniind importanța recunoștinței. „Trupește, toți cei zece s-au vindecat de lepră, dar samarineanul s-a vindecat și trupește, și sufletește. Mântuitorul i-a vindecat și sufletul, nu numai trupul, pentru faptul că s-a întors să-I mulțumească pentru binele făcut. Astfel s-a dus îndreptat la casa lui. (…) Să fim mul­țumitori lui Dumnezeu pentru ceea ce avem acum, pentru tot. Mulțumindu-I, înseamnă că suntem împreună cu El, în fața Lui, în contact, în comuniune cu El, iar această legătură cu El este cea care ne mântuiește”, a spus Prea­sfinția Sa.

Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Gijón - Oviedo, păstorită de părintele protopop Florin-Nicolae Goia, împlinește 15 ani de la înființare.

În aceeași zi, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Ciudad Real, Spania, care și-a cinstit ocrotitoarea, pe Sfânta Muceniță Tatiana diaconița, pomenită în data de 12 ianuarie. Cu acest prilej, ierarhul a să­vârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a participat și Florența Ciobotaru, consul al României la Ciudad Real, se arată pe același site.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a explicat că mesajul principal pe care îl transmite pasajul evanghelic rânduit este recunoștința.

Parohia românească din Ciudad Real, Spania, este păstorită de părintele Gheorghe Călin.

Ungaria

În Duminica a 29-a după Rusalii, Preasfin­țitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Micherechi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de presă al episcopiei.

La finalul slujbei, ierarhul s-a consultat cu credincioșii acestei parohii în vederea alegerii și desemnării unui nou preot paroh, întrucât părintele Ioan Bun, care a păstorit vreme de 26 de ani această comunitate, a trecut de curând la Domnul.

Suedia

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul orto­dox român al Europei de Nord, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei românești „Pogorârea Duhului Sfânt” din orașul Göteborg, Suedia, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța recunoștinței: „Cei nouă iudei și-au văzut de calea lor, au întors spatele Binefăcătorului și Tămăduitorului, și doar acel samarinean s-a întors cu recunoștință, mulțu­mindu-I cu glas înalt și aducând slavă Preamilostivului Dumnezeu. Sfântul Evanghelist Luca ne spune că s-a apropiat de Mântuitorul, fiind vindecat, acum fiind mare mângâierea sa lăuntrică pentru că a putut să se apropie. A îngenuncheat la picioarele Sale și s-a plecat la pământ mulțumindu-I”.

La finalul slujbei, credincioșii prezenți au primit iconițe din partea Preasfințitului Părinte Macarie, iar copiii, daruri.

Italia

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic” din Marino, Italia, păstorită de părintele paroh Ionuț Coforea, se arată pe episcopia- italiei.it.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus că „cel care se întoarce cu mulțumire la Domnul este model pentru noi, de lepădare a voii noastre și de urmare a lui Dumnezeu, în detrimentul lumii și al tuturor lucrurilor care ne depărtează de Hristos”.