Vizite pastorale în Protopopiatul Aiud

Un articol de: Oana Rusu - 09 Iulie 2020

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a efectuat, joi, 2 iulie, o serie de vizite pastorale în Protopopiatul Aiud, însoțit de părintele protopop Ioan Bogdan. Prima oprire a avut loc în Parohia Băgău, unde slujește pr. Sabin Dreghiciu, localitate în care se află două biserici ortodoxe: cea veche, cu hramul „Sfântul Mucenic Teodor Tiron”, atestată documentar în anul 1733, şi cea nouă, cu hramul „Înălțarea Domnului”, edificată în anii 1994-1999. 

În continuare, ierarhul a vizitat Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Ciuguzel, unde slujeşte, din anul 1994, Valer Gherghel. Prima atestare documentară a unei biserici în această localitate datează din anul 1678, când este consemnată existența unei biserici de lemn.

Apoi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a vizitat Parohia Asînip, unde este preot paroh Cosmin Cobîrzan. Actualul locaș de închinare a fost ridicat pe vechea vatră a unei biserici de lemn. Parohia deține în custodie un Apostol din anul 1802 și o Evanghelie din anul 1765, obiecte de cult aflate în arhiva Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Ierarhul s-a oprit apoi în Parohia Stâna de Mureș, unde este preot, din 1997, Liviu Țâr. A urmat localitatea Uioara de Jos, unde sunt două parohii: Uioara de Jos I, unde slujește pr. Ioan Oprean, și Uioara de Jos II, unde slujeşte pr. Constantin Purcaru. Ultimul popas a fost în Parohia Cisteiu de Mureș, unde este preot paroh Ioan Călin. Biserica parohială de aici a fost ridicată în perioada 1975-1990, pictura fiind executată în tehnica fresco în anul 1996.