Vizite și slujiri arhierești la comunități românești din Portugalia

Data: 14 Iulie 2022

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul orto­dox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit duminică, 10 iulie, Sfânta Liturghie la Parohia românească „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, din Lagos, Portugalia, păstorită de părintele paroh Cristian Ioan Istrate, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei a explicat pasajul scripturistic al acestei duminici dedicate minunii vindecării slugii sutașului: „Domnul n-a intrat în casa sutașului, ci, văzând credința lui cea mare, a tămăduit sluga acestuia. Domnul face după voia noastră atunci când voia noastră coincide cu voia Lui. Nici Mântuitorul nu a căutat ale Sale, ci a căutat mereu spre cel pierdut, spre cel bolnav. Voia Lui pentru noi este mântuirea; aceasta este cea mai mare minune care se poate întâmpla. Oricâte am face noi pe pământ, n-am ajunge la mântuire și la sfințenie dacă nu ne-ar mântui Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotesit pe părintele paroh Cristian Ioan Istrate întru iconom.

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-a aflat în perioada 9-10 iulie la Paraclisul episcopal „Sfântul Cuvios Părinte Sofronie de la Essex” din Porto, Portugalia, care și-a serbat cu anticipație hramul. Ierarhul a săvârșit sâmbătă Vecernia cu Litia, rostind și un cuvânt de învățătură, iar duminică, a oficiat Sfânta Liturghie. Împreună cu Preasfinția Sa s-au rugat părintele protosinghel Calinic Vintilă, starețul Mănăstirii Vilaller și slujitor la paraclisul eparhial din Porto, și părintele ieromonah Onufrie Drăguș de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Portugalia.    

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia l-a dat exemplu de credință pe sutașul din pericopa evanghelică:  „Mântuitorul Hristos a prețuit foarte mult credința sutașului. Chiar dacă nu făcea parte din poporul lui Dumnezeu, a dat dovadă de o credință tare, rușinându-i pe iudei și rușinân­du-ne și pe noi. Și în vremea noastră putem vedea, la oameni care nu fac parte din Biserică, pilde de credință în Domnul Hristos și de dragoste de oameni, care ne rușinează pe noi creștinii ortodocși”.