Volum de istorie medievală lansat la Vaslui

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 07 Decembrie 2022

Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” din Vaslui găzduieşte, astăzi, 7 decembrie 2022, lansarea unui volum de ex­cepție, „Boieri ai Moldovei înainte și în vremea lui Ștefan cel Mare”, semnat de istoricul Lucian Valeriu Lefter, etnograf în cadrul Centrului Culturii Tradi­ționale Vaslui.

Lucrarea, publicată la Editura Mega din Cluj-Napoca, are la bază teza de doctorat a autorului și reprezintă o contribuție valoroasă la cercetarea perioadei medievale, insuficient acoperită și marcată de clișeele istoriografiei comuniste. Cartea este prezentată de profesorul universitar ieșean Mircea Ciubotaru, specialist în onomastică, lexicologie și istorie a limbii române, și de profesorul Laurențiu Chiriac, arheolog și muzeograf la Muzeul Județean Vaslui.

Potrivit profesorului Mircea Ciubotaru, volumul semnat de Lucian-Valeriu Lefter „reexaminează probleme cândva corupte, privitoare la definirea, locul și rolul elitei moldo­venești din eroicul veac al XV-lea, dintr-o altă perspectivă decât cea socialist-dogmatică sau măcar impregnată de clișee și cutume narative mai vechi și chiar recente. (...) Textul este în sine grăitor pentru statornicia preocupării, exce­lența interpretărilor și volumul muncii documentare”.