Volum despre creștinism și viața bisericească din Banat

Data: 10 Octombrie 2022

La sediul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timi­șoara a avut loc joi, 6 octombrie, prezentarea volumului „Crești­nis­mul și viața bisericească din Banat în trecut și prezent”, o lucrare bilingvă, colectivă, la care au contribuit 22 de autori și care a văzut lumina tiparului la Editura Schiller Verlag.

Coordonatorul volumului este pr. prof. dr. Jürgen Henkel din Bavaria, editor executiv al Bibliotecii teologice germano-române. La eveniment au participat Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, clerici de la Centrul eparhial, preoți profesori, invitați, stu­denți teologi timișoreni și mulți iubitori de istorie.

În cuvântul său, Mitropolitul Banatului a arătat importanța acestei lucrări, care ne descoperă, urmare a studiilor recente ale autorilor, evoluția creștinismului în Banatul multiconfesional, multietnic și pluricultural. Cartea este structurată în două capitole: „Banat - studii regionale, trecut și prezent” și „Bisericile din Banat în trecut și prezent”. Acest volum oferă cititorilor o privire de ansamblu asupra vieții bisericești din Banat, a colonizărilor făcute de habsburgi și a multiculturalității din acest colț de țară.

Anul viitor, la Timișoara, este prevăzută și o conferință științifică dedicată acestui volum, în colaborare cu Institutul „Ex fide lux - Institut germano-român pentru teologie, știință, cultură și dialog” (Nürnberg), Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest din Timișoara, se arată pe site-ul eparhiei, mitropolia-banatului.ro.