Volum inedit despre Sfântul Mitropolit Iosif Naniescu, lansat la Iași

Un articol de: Andreea Ciobotariu - 17 Martie 2021

Joi, 11 martie 2021, a avut loc la Iași lansarea volumului „Mitropolitul Iosif Naniescu 1875-1902”. Evenimentul, ce a fost organizat de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”-Iași și Arhiepiscopia Iașilor, a avut loc în Sala „Sinaxar” din incinta Ansamblului mitropolitan din Iași.

Moderatorul întâlnirii a fost Cătălin Acatrinei, reprezentant al Editurii „Alexandru Ioan Cuza”-Iași. Au fost invi­tați să vorbească despre carte părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facul­tății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și pr. dr. Vasile-Lucian V. Goldan, autorul volumului.

Părintele decan Ion Vicovan a subliniat faptul că Mitropolitul Iosif Naniescu „a trăit și a activat într-o perioadă foarte bogată în evenimente, implicându-se activ. A donat bogata sa bibliotecă Academiei Române. A lucrat mereu nu doar cu gândul la prezent, ci cu gândul la viitor, la eternitate. A fost un om foarte milostiv, a arătat o grijă aparte față de elevii și studenții săraci care studiau în vremea aceea cu mult efort”.

Prof. univ. dr. Constantin Dram a menționat că „subiectul cărții este cu totul și cu totul deosebit. În carte veți găsi toate datele despre un om care a trecut prin toate formele de purgatoriu și o mulțime de alte chestiuni pe care le-a făcut Iosif Naniescu”.

„Lucrarea tratează doar din punct de vedere istoric viața și activitatea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. Moti­vația întocmirii unei lucrări biografice care să aibă la bază sintetizarea materialului istoriografic are ca principal motiv faptul că până în prezent nu a existat o astfel de lucrare. Principalul izvor folosit în realizarea lucrării a fost documentul de arhivă”, a declarat autorul volumului.