Volumul „Istoria, adevărul și miturile”, lansat la Alba Iulia

Un articol de: Silviu Dascălu - 22 Mai 2018

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a lansat, sâmbătă, la Sala Unirii din Alba Iulia, în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, volumul, reeditat, „Istoria, adevărul şi miturile”, informează Agerpres.

„Cartea aceasta a fost imaginată ca o recenzie a lucrării lui Lucian Boia, «Istorie şi mit în conştiinţa românească». Citind-o, am rămas surprins de felul foarte plăcut şi ademenitor de a vorbi despre trecut. Profesorul Boia are de la Dumnezeu un talent de a povesti despre trecut sub formă eseistică, care te cucereşte. Şi dacă nu ai pregătire de istoric, poţi să-l crezi sută la sută. (...) Şi văzând cum a scris, m-am gândit să fac o recenzie, foarte politicoasă şi decentă, că eu aşa am învăţat de la profesorii mei - să mă adresez frumos, nepolemizând cu omul, ci cu ideile lui. Şi am văzut că iese o carte”, a declarat istoricul Ioan Aurel Pop.

Istoricul a menţionat că a scris ediţia a doua a cărţii după ce a constatat că profesorul Lucian Boia persistă şi scrie în continuare „fel şi fel de cărţi în care zice” că românii ardeleni nu au dorit unirea.