„Voluntar pentru Hristos” sau datoria de a-ți bucura aproapele
Săptămâna de vacanță „altfel” de la Coronini a trezit puternice sentimente de dragoste creștină în sufletele voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte, care au sprijinit, în calitate de asistenți de tabără, toate activitățile derulate în cadrul taberei de creație „Credință și artă pentru toți”. În ciuda efortului depus, a răspunderii pe care au avut-o și a puținelor ore de odihnă, tinerii s-au arătat, cu toții, bucuroși de șansa avută de a fi „voluntari pentru Hristos și pentru aproapele”. Mărturiile lor sunt grăitoare în acest sens.
Karina Sîtea din Reșița, la cei 16 ani ai săi, este deja obișnuită cu rigorile și responsabilitățile pe care le presupune calitatea de asistent de tabără și își îndeplinește cu maximă dăruire rolul de soră mai mare și îndrumător pentru copiii din tabără. „Mă bucur că în aceste zile am reușit, cred eu, să le readucem copiilor bucuria copilăriei, acea sclipire în ochi pe care unii dintre ei au pierdut-o din diferite motive. Sper ca de acum încolo să aplice în viața lor tot ce au învățat în această tabără: să nu uite niciodată de Dumnezeu, de prietenii lor - sfinții, să se joace, să se bucure de orice lucru simplu, să aprecieze oamenii de lângă ei, să îi accepte și să îi cunoască pe cei noi și, nu în ultimul rând, să fie ei înșiși, curați, cuminți, inocenți și buni!”, sunt cuvintele cu care Karina a încheiat încă o experiență frumoasă în calitate de voluntar.
Nadia Popescu din Oravița a beneficiat ani de-a rândul de taberele de creație și de școlile de vară organizate de Episcopia Caransebeșului, chiar de la primele ediții. În acest an, a făcut, cu multă emoție, pasul către a deveni voluntar și a-i ajuta la rândul său pe cei care vin să învețe și să se roage în taberele organizate, an de an, de Episcopia Caransebeșului. „Nu credeam vreodată că voi reuși ca de la beneficiar să ajung voluntar al taberei. A fost obositor, dar cel mai frumos lucru de care m-am putut bucura a fost faptul că am colaborat și am legat multe prietenii într-un timp foarte scurt. Emoțiile trăite au fost desprinse, parcă, dintr-o poveste creată special de către fiecare membru al taberei.”
Tot pentru prima dată în calitate de voluntar a fost și tânăra Nicoleta Curea, din Caransebeș. Aflată în ultimul an de liceu, Nicoleta nu a mai participat până acum la o astfel de tabără, dar a venit cu multă dorință să învețe și să dăruiască. „Am înțeles cât de frumos este să le poți împărtăși copiilor mai mici cuvinte și sfaturi ce le vor rămâne imprimate în copilărie, ajutându-i să se dezvolte încetișor, să crească aproape de Dumnezeu și să respecte legile Lui. Am reușit să mă încadrez în această frumoasă echipă de voluntari, dar și în rândul copiilor, mai mult decât mă așteptam. Având în vedere că a fost prima tabără la care am participat în calitate de voluntar, am învățat foarte multe lucruri. Mă bucur enorm că am participat și că am avut ocazia să ajut. Le sunt recunoscătoare părintelui Mihai Ciucur și doamnei Georgiana, datorită cărora am avut ocazia să fiu responsabilă pentru o săptămână și să îmi regăsesc liniștea sufletească necesară pictând icoane. Sunt foarte fericită deoarece pe parcursul taberei am adunat numeroase amintiri care îmi vor rămâne pentru mult timp în suflet și în gând”.
„Participarea în calitate de voluntar la această tabără a fost o experiență unică pentru mine, experiență pe care mi-aș dori să o pot repeta. M-au impresionat multe lucruri pe parcursul acestei săptămâni, dar cel mai mult mi-a plăcut seara de talente, în cadrul căreia fiecare copil și-a putut etala talentul și talanții primiți de la Dumnezeu. Am înțeles atunci că Dumnezeu a pus nebănuite daruri în fiecare dintre noi și că stă în puterea noastră să le descoperim și să le înmulțim”, a mărturisit, la rândul său, Bogdan Militaru din Reșița, aflat și el pentru prima dată în calitate de voluntar în tabără.
Elevă la seminarul din Caransebeș, tânăra Rafaela Radu a sintetizat, în mărturia sa, dublul rol pe care astfel de experiențe le oferă celor care vin și se implică voluntar: formarea și devenirea personală, împletită cu bucuria de a-ți ajuta aproapele. „Tabăra de la Coronini a fost un mare plus pentru mine și pentru formarea mea ca om. Văzând copiii manifestându-se, bucurându-se, crescând, am învățat de la ei cum să dobândesc răbdarea și a crescut în mine dorința de a lua parte la fericirea unui copil. Ajunsă acasă și realizând că am putut face parte din fericirea unor copii, mulțumirea sufletească și recunoștința față de Dumnezeu au fost și mai mari, mai depline”, a mărturisit plină de emoție Rafaela, aflată, și ea, pentru prima dată în postura de voluntar.
Cuvintele de mai sus sunt doar câteva mărturii despre ce înseamnă să dăruiești, să crești și să te dăruiești, să fii parte a misiunii Bisericii în lume, în vremuri din ce în ce mai confuze și neprielnice. „Tinerii noștri - fie că au venit pentru prima dată, fie că sunt deja voluntari cu experiență în taberele noastre - au înțeles că rolul lor în lume este și acela de a învăța la rândul lor pe alții, ceea ce ei au dobândit în anii în care, prin voia lui Dumnezeu, au beneficiat de numeroasele activități educative pe care eparhia noastră le-a organizat în tot acest timp. Pentru tinerii atoriști, dar și pentru noi toți, îndemnul Mântuitorului: «Mergând învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacului. Amin” (Matei 28, 19-20)», este mai necesar și mai actual ca oricând”, a concluzionat părintele Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de tineret al Eparhiei Caransebeșului.