„Voluntariat“, „implicare“, „experienţe“ – cuvintele-cheie ale „Făurar Vision Camp 2016“

Un articol de: Tudorel Rusu - 23 Feb 2016

În perioada 19-21 februarie 2016, membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi au organizat la Durău evenimentul „Făurar Vision Camp“, în cadrul căruia s-a stabilit un calendar cu activităţile de voluntariat care vor fi desfăşurate la colegiu în semestrul al II-lea al acestui an universitar. Mai mult de atât, au avut loc diferite teambuildinguri, ateliere de lucru, rugăciuni în comun, cât şi jocuri interactive.

La „Făurar Vision Camp“ au participat 50 de membri ai Colegiului „Sfântul Nicolae“. De-a lungul celor trei zile, studenţii teologi au fost însoţiţi de părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi de Valentin Iulian Ţoc, directorul colegiului.

„A fost un eveniment dedicat exclusiv membrilor Colegiului «Sfântul Nicolae», în special celor care doresc să se implice sau care sunt deja implicaţi în proiectele şi activităţile colegiului. Primele ateliere s-au bazat pe împărţirea comisiilor şi redistribuirea membrilor, precum şi pe organizarea noilor proiecte mari - Campania 2%, Crosul pentru şcoli şi Papuceii Sfântului Nicolae, acesta din urmă fiind un proiect caritabil care îşi propune să strângă fonduri pentru achiziţionarea de încălţăminte pentru copiii săraci din mediul rural din jurul Iaşului. Ziua de sâmbătă a fost dedicată şedinţelor şi atelierelor de lucru pe fiecare proiect mare şi pe fiecare comisie, astfel încât la final am avut un calendar clar, bine stabilit, cu activităţile pe care le vom desfăşura la colegiu în semestrul al II-lea. Cuvintele-cheie ale «Făurar Vision Camp» au fost voluntariat, implicare şi experienţe“, ne-a declarat d-l director Valentin Iulian Ţoc.

„Primul Voluntar a fost Dumnezeu“

Despre obiectul evenimentului „Făurar Vision Camp“ ne-a oferit mai multe detalii părintele consilier Hrisostom Rădăşanu: „Obiectivul principal l-a reprezentat structurarea unui calendar pentru semestrul al II-lea al anului universitar 2015-2016 cu activităţile de voluntariat ale Colegiului «Sfântul Nicolae». Am încercat să înţelegem şi să practicăm voluntariatul mai în profunzime, descoperind de pildă că primul Voluntar a fost Dumnezeu, care, deşi nu avea nevoie să creeze lumea sau pe om, a făcut totuşi acest lucru. Noi din această bunăvoire a lui Dumnezeu ne adăpăm realitatea sufletească, pentru a merge în întâmpinarea celor care au nevoie în primul rând de cuvântul lui Dumnezeu şi apoi de diferitele înlesniri sau mângâieri pe care le poate aduce Biserica în viaţa lor. De aceea, comisiile Colegiului «Sfântul Nicolae» se ocupă de mai multe tipuri de activităţi; variază de la activităţi liturgice până la cele ecologice, toate încercând să acopere o gamă largă de experienţe care să-i ajute pe viitori slujitori ai altarelor să-şi înţeleagă comunităţile din perspective diferite, aducând un plus de valoare misiunii pe care ei o vor săvârşi“.

În ultima zi a evenimentului, duminică, 21 februarie, membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ au dat răspunsurile la strană la Sfânta Liturghie săvârşită de arhim. Hrisostom Rădăşanu în biserica Mănăstirii Durău.

Impresiile participanţilor

Vlad Cârlan, student în anul al II-lea: „A fost o experienţă plăcută, în care mi-am însuşit lucruri noi şi în care am făcut planuri pentru viitoarele proiecte ce se vor desfăşura în cadrul colegiului. Cel mai mult mi-au plăcut jocurile interactive şi şedinţele de comisie“.

Cătălin Vasiliu, student în anul al III-lea: „A fost o experienţă creativă, care ne-a unit şi ne-a ajutat să ne îndeplinim scopul, acela de a face Biserica vie şi de a trăi în mijlocul Bisericii ca nişte mădulare vii. Mi-au plăcut jocurile interactive ale colegului Flavius, care ne-a antrenat prin tot Durăul, trainingul de muzică psaltică, dar mai ales activitatea Crosul pentru şcoli, care va avea loc pe 9 aprilie şi la care fiecare echipă din colegiu va alerga pentru un anumit proiect“.

Iustin Gherasim, student în anul I: „Au fost nişte zile minunate, o experienţă reuşită. I-am cunoscut mai bine pe ceilalţi membri ai colegiului şi am aflat de proiectele viitoare ale colegiului. Am rămas impresionat de unitatea colegilor membri şi de buna organizare“.

Alin Fârtăeş, student în anul al II-lea: „Am mai participat şi la celelalte vision camp-uri organizate de Colegiu, însă, cu toate acestea, cel din acest an a fost o experienţă nouă, întrucât mi-am schimbat comisia, devenind membru în redacţia colegiului. Personal, pot spune că mi-a plăcut cel mai mult atelierul de jurnalism, unde am aflat lucruri cu totul noi, pe care sper că le voi pune în practică cât mai bine, promovând în acest fel imaginea şi activităţile colegiului“.

Atelier de jurnalism pentru membrii „Redacţiei Alpha“

În cadrul evenimentului „Făurar Vision Camp“, organizat la Durău de membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“, a avut loc sâmbătă, 20 februarie, un atelier de jurnalism susţinut de Tudorel Constantin Rusu, redactor la „Ziarul Lumina“ - Ediţia de Moldova, şi de Ana Maria Ţoc, reprezentant marketing la Colegiul „Sfântul Nicolae“. În cadrul atelierului, s-au pus bazele „Redacţiei Alpha“, formată din cinci membri ai colegiului, care va avea ca principală activitate redactarea de ştiri privind evenimentele studenţeşti din colegiu şi din universitate. Cei cinci membri ai nou-înfiinţatei redacţii au putut afla ce presupune o redacţie, care sunt genurile şi speciile jurnalistice, care sunt funcţiile presei, care este publicul-ţintă, ce poate fi o ştire, cum se scrie o ştire sau o relatare, care sunt legile proximităţii, cum se pune un titlu, ce fotografii pot fi folosite într-o ştire etc. Atelierul, ce a durat mai bine de trei ore, s-a încheiat cu mai multe probe practice, ce au constat în redactarea şi analiza mai multor ştiri şi relatări. (Redacţia Alpha)