Voluntarii moderatori de la ITO 2018 s-au întâlnit la Sibiu
În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc vineri, 4 mai, o primă întâlnire tematică a voluntarilor facilitatori-moderatori de la ITO 2018, eveniment intitulat „Generația Centenar”.
Întâlnirea preoților și profesorilor din județul Sibiu care s-au înscris ca voluntari facilitatori-moderatori la ITO 2018 a fost precedată în aceeași zi de o întâlnire cu voluntari ITO 2018 din județul Brașov, eveniment care a avut loc la Făgăraș. Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu a fost plină de voluntari ITO 2018 care au avut posibilitatea să afle mai multe despre programul, obiectivele și specificul manifestărilor din perioada 6-9 septembrie din acest an, una dintre liniile tematice fiind legată de sărbătoarea Centenarului Marii Unirii. Astfel, invitatul întâlnirii a fost istoricul Răzvan Pop, viceprimar al Sibiului, care a prezentat câteva aspecte legate de marele eveniment de la 1918, moment la care Sibiul a contribuit esențial.
„Sibiul este un oraș în care acel moment al Unirii s-a creat, pentru că momentul Unirii nu a fost un moment în care oamenii s-au întâlnit, au votat și au plecat acasă. Acel moment a fost pregătit de generații întregi, încă de la 1848, iar apoi a trebuit să se întemeieze cumva, să se așeze acele pietre de temelie, lucruri care au durat 20-30 de ani. Or, dacă privim momentul Unirii din aceste coordonate, să spunem, în mare, într-un secol, în mijlocul lui fiind anul 1918, atunci putem găsi multe argumente despre un Sibiu al Unirii, despre un Sibiu al anului 1848 când Revoluția românească aici s-a coordonat, despre acel parlament în care românii și-au reprimit drepturile în Transilvania, despre Mitropolia Ardealului, care a fost cea mai importantă instituție, dar și despre o bibliotecă, un așezământ de cultură, o bancă, un partid politic, o tipografie, toate acele elemente care au susținut posibilitatea ca în anul 1918 românii să se adune la Alba Iulia și să decidă unirea”, a spus Răzvan Pop.
„Unitate. Credință. Neam”
Întâlnirea de la Sibiu a fost moderată de trainerul și formatorul Cătălin Ionuț Bîrsan din București și a făcut parte din Proiectul „Vreau și pot! Tineri voluntari pentru prezent și viitor”, implementat de Centrul de Tineret „Seminarium Transsilvanicum” al Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, proiect cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu.
„Voluntarii facilitatori de la ITO 2018 s-au familiarizat cu ceea ce înseamnă Centenarul Marii Uniri, mai ales că una dintre liniile tematice ale întâlnirii din septembrie 2018 este legată de unitate. S-a subliniat în cadrul întâlnirii de astăzi responsabilitatea pe care o au tinerii pentru generațiile viitoare”, ne-a spus Alexandru Dădîrlat de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului. Întâlnirile cu voluntarii ITO 2018 vor continua în perioada următoare cu mai multe sesiuni de formare.