Zece ştampile pentru marcarea cărnii de porc

Data: 28 Feb 2008

▲ Marcarea cărnii s-ar putea realiza nu doar în funcţie de tipul unităţii de procesare, ci şi de programul de eradicare a pestei porcine, lucru care ar duce la utilizarea unui număr de peste 10 tipuri de ştampile, faţă de una singură, ovală, folosită în UE ▲

Modificarea a fost solicitată de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) din cauza situaţiei speciale cu care se confruntă ţara noastră. „Pe de o parte, avem unităţi autorizate pentru schimburi comunitare sau unităţi aflate în perioada de tranziţie. Pe de altă parte, avem pesta porcină, iar carnea de porc trebuie marcată în funcţie de tipul de vaccin utilizat. Prin urmare, vom avea peste 10 tipuri de marcare a cărnii, iar în Uniunea Europeană se foloseşte o singură ştampilă, cea ovala“, a declarat Mihai Vişan, directorul general al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Începând cu 1 ianuarie 2007, România a adoptat o lege care a stabilit marcarea cărnii fie cu ştampila ovală, fie rotundă. Două luni mai târziu, ANSVSA a schimbat sistemul de marcare şi a stabilit utilizarea unei ştampile în formă hexagonală. Potrivit unui proiect emis de ANSVSA, marcarea cărnii trebuie să ţină cont de tipul de vaccin utilizat pentru prevenirea pestei porcine, fiind impuse noi tipuri de ştampile cu forme hexagonale, pătrate, triunghiulare, dreptunghiulare sau pentagonale. Astfel, pentru carnea provenită de la porcine vaccinate cu vaccin marker şi crescute în ferme comerciale autorizate pentru schimburi intracomunitare, marca de sănătate va fi o ştampilă de formă hexagonală, cu dimensiuni de 6,5 cm / 3,5 cm. Unităţile care sunt în perioada de tranziţie vor folosi o ştampilă în formă rotundă. ANSVSA stabileşte un nou tip de ştampilă, respectiv pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi pentru marcarea cărnii în cazul porcilor sălbatici. Fermierii care cresc porcii în sistem nonprofesional, ceea ce implică interdicţia de a vinde carnea la nivel naţional, vor utiliza pentru marcarea cărnii o ştampilă de formă pătrată, cu latura de 4 cm. Un alt caz special îl reprezintă animalul care a fost sacrificat „de necesitate, în afara abatorului“. Carnea aceasta va purta o marcă specială de sănătate de formă dreptunghiulară. Carnea confiscată, improprie pentru consumul uman, va purta o ştampilă de formă triunghiulară. ANSVSA arată că aceste tipuri de marcari vor fi utilizate doar pe perioada aplicării Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine, după această perioadă urmând să fie utilizate doar două tipuri de ştampile, respectiv ovale şi rotunde.