Zi de hram la metocul Episcopiei Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 29 Iulie 2020

Cu binecuvântarea Preasfin­ți­tului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și în acest an a fost organizată sărbătoarea hramului la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș, județul Caraș-Severin. Chiar dacă a fost zi de rând, pelerinii și-au îndreptat pașii luni, 27 iulie, spre acest așezământ pentru a se ruga împreună cu obștea monahală la sfântul tămăduitor. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori, condus de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial administrativ, la Altarul de vară al schitului. 

La final, părintele arhimandrit a binecuvântat și o troiță care a fost amplasată în curtea așeză­mântului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de clerici, format din părinți slujitori ai Catedralei Episcopale din Caransebeș. 

În cuvântul de învățătură, delegatul Episcopului Caransebeșului a vorbit despre viața Sfântului Pantelimon. „Am încercat să aduc în actualitate viața acestui sfânt mucenic care a primit de la Dumnezeu darul vindecării. De asemenea, am scos în evidență curajul mărturisirii Evangheliei lui Hristos de către Sfântul Pantelimon într-o vreme de prigoană pentru Biserică”, ne-a spus arhim. Constantin Timiș. 

Credincioșii care au venit să se roage la Sfântul Pantelimon au avut bucuria să se închine și la o părticică din moaștele sfântului tămăduitor, aduse la acest așezământ monahal în anul 2017, din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

„Având o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon la acest schit, i-am îndemnat pe credincioși să se apropie cu dragoste, dar și credință, cerând ajutorul sfântului, mai cu seamă că ne aflăm într-o perioadă de pandemie. Credința și dragostea față de Dumnezeu și de sfinții Lui ne vor ajuta să trecem peste astfel de încercări”, a mai subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș.

După sfânta slujbă, obștea monahală a pregătit pentru toți pelerinii pachețele cu o mică gustare. 

Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Caransebeș este metocul Episcopiei Caran­se­beșului și a fost înființat în anul 2004. În prezent se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad.