Zi de sărbătoare în Ilva Mare, judeţul Bistriţa‑Năsăud

Un articol de: Darius Echim - 13 Decembrie 2022

În Duminica a 28-a după Rusalii, Înalt­preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit în Parohia „Sfântu Mare Mucenic Dimitrie” din Ilva Mare, Protopopiatul Năsăud.

Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările recent efectuate la lăcașul de rugăciune prin stropirea cu apă sfințită. După citirea pasajului evanghelic (Pilda celor poftiți la cină), ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat importanța participării la Sfânta Liturghie și a împărtășirii cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej, iar la momentul împărtășaniei tinerii și copiii din localitate au interpretat pricesne.

Cu acest prilej, preotul paroh Cristian Lupșan a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei i-a acordat, în premieră, lui Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, „Gratulația Anului 2022”, o diplomă unică, recent înființată și aflată la prima emisiune, ce se acordă de către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului o singură dată pe an pentru merite deosebite arătate în cadrul Bisericii și comunității. Deputatul Bogdan Ivan Gruia a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, fostul și actualul edil al localității au primit „Crucea Transilvană”, iar ceilalți ctitori și binefăcători distincții și diplome de aleasă cinstire. Au mai primit distincţii interpreta de muzică populară Oana Font, din partea ierarhului, iar arhid. Claudiu Ioan Grama, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, o diplomă de ex­celență.

IPS Mitropolit Andrei a binecuvântat, apoi, noua capelă mortuară a comunității, construită cu sprijinul autorităților locale pe un teren central pus la dispoziție de parohia ortodoxă și va deservi toate cultele creștine din cadrul localității.