Zile de hram la Catedrala Mitropolitană din Chicago

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 23 Mai 2019

Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi din Chicago, Illinois, și-a prăznuit marți, 21 mai, ocrotitorii spirituali. Sărbătoarea a început încă de sâmbătă seara, cu prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae în mijlocul comunității. Duminică, 19 mai, după Sfânta Liturghie arhierească, un grup de copii a oferit un program artistic dedicat Anului omagial al satului românesc, iar participanții la faza mitropolitană a Olimpiadei de religie au fost premiați.

Sărbătoarea Catedralei Mitropolitane din Chicago a început sâmbătă seara, cu slujba Vecerniei oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae împreună cu preoții acestui sfânt locaș. În Duminica a 4-a după Sfintele Paști, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică a zilei despre vindecarea slăbănogului de la Vitezda. „Pă­rinții Bisericii văd în situația acestui om bolnav de 38 de ani însăși omenirea, care după păcatul lui Adam se afla bolnavă, slă­bănogită, îndepărtată de Dumnezeu și așteptând mântuirea. La plinirea vremii, când omenirea era gata să își primească un Mântuitor, a venit însuși Dumnezeu pe pământ. Când pocăința paraliticului a fost deplină, L-a întâlnit pe Dumnezeu-omul, Care l-a tămăduit trupește și sufletește. IPS Mitropolit Nicolae a vorbit apoi despre sfinții ocrotitori ai catedralei, amintind conștiința alegerii de sus a Sfântului Împărat Constantin pentru a aduce pace și unitate în Imperiul roman, libertatea acordată creștinilor prin edictul de la Milan și multele legi favorabile creștinismului, prin care a statornicit începutul unui imperiu creștin. Toate acestea au fost împlinite cu sfatul mamei sale, Sfânta Împărăteasă Elena, iar Biserica îi cinstește numindu-i «întocmai cu Apostolii»”, se arată pe site-ul eparhiei, mitropolia.us.

Masa festivă de după Sfânta Liturghie a inclus un program oferit de copiii comunității catedralei, având ca temă satul românesc, omagiat în acest an în Patriarhia Română. Copiii au pregătit o scenetă inspirată din lucrarea „Amintiri din copilărie” a scriitorului Ion Creangă. Corala de fete „Armonia” a catedralei a interpretat cântece tra­diționale, iar formația „Spi­cu­șorul” a încântat auditoriul cu dan­suri populare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a înmânat diplome premianților la Olim­piada de religie 2019, faza mitropolitană. „În încheiere, ierarhul a mulțumit tuturor ostenitorilor care au pregătit această sărbătoare a catedralei din Chicago: profesoarelor de la școala de duminică, fetelor din Corala «Armonia», familiei Titu, care pregătește formația de dansuri «Spicușorul», și donatorilor. Apoi i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfinților Îm­părați Constantin și Elena sau derivate ale lor. La sărbătoare au participat ­Tiberiu Trifan, consulul general al României la Chicago, și ­Georgiana Iacobuță, consul în cadrul aceleiași misiuni diplomatice”, se mai arată pe site-ul oficial al Mitropoliei ortodoxe a celor două Americi. 

Sărbătoarea Sfinților Împă­rați Constantin și Elena a continuat marți, 21 mai, cu Sfânta Liturghie de hram săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Chicago de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.