Zile de prăznuire la Mănăstirea Arad-Gai

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 06 Septembrie 2017

Mănăstirea Arad-Gai îl sărbătoreşte pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, ocrotitorul ei, în fiecare an la 1 septembrie, când începe anul bisericesc. Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în Altarul de vară din curtea mănăstirii, în prezenţa unui însemnat număr de credincioşi.

Din soborul slujitorilor la hramul mănăstirii a făcut parte şi preacuviosul părinte protos. David Ionescu, stareţul Schitului „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Moneasa. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credin­cio­șilor despre Evanghelia praznicului (interpretarea prorociei lui Isaia de către Mântuitorul Hristos), despre Sfântul Dionisie Exiguul și a prezentat viața și nevoința Cuviosului Simeon Stâlpnicul, ocrotitorul spiritual al aşezământului. Totodată, ierarhul a amintit că 1 septembrie este și începutul anului bisericesc: „Timpul îl măsurăm în zile, luni și ani și totuși acesta nu se poate măsura!”

La finalul slujbei, părintele protos. Macarie Deleu, duhovnicul mănăstirii, a mulţumit ierarhului, părinţilor slujitori şi credincioşilor pentru prezenţă şi pentru împreună-rugăciune. Preasfințitul Emilian a binecuvântat prinoasele puse de către obștea mănăstirii în cinstea zilei, a săvârșit Parastasul pentru ctitorii mănăstirii, precum și slujba de Te Deum cu prilejul începutului noului an bisericesc. După aceasta toți credincioșii prezenți, în frunte cu ierarhul, au înconjurat biserica paraclis a mănăstirii.

În ziua precedentă, la prăznuirea Punerii în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, Prea­sfin­țitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica paraclis a mănăstirii, cu ocazia unuia dintre hramurile noului locaș de rugăciune, rostind un cuvânt de învățătură.

Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul” (sau Mănăstirea Arad-Gai) a fost ridicată între anii 1760-1762 de către Episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768) pentru veşnica sa pomenire şi pentru a fi folosită de urmaşii săi în scaunul episcopal al Aradului. Istoria sfintelor locaşuri amintite se leagă şi de etapele înălţării acestora de-a lungul timpului, dovedind tăria unităţii Ortodoxiei.

Biserica nouă are hramurile „Veşmântul Maicii Domnului”, „Brâul Maicii Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, ce se sărbătoresc la 2 iulie, 31 august şi 1 octombrie.