Zile de sărbătoare la lăcașuri de rugăciune din Tulcea

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 16 August 2023

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost prilej de rugăciune și bucurie duhovnicească și pentru obștea Mănăstirii Celic Dere din comuna tulceană Frecăței, care și-a cinstit ocrotitoarea. Sfânta Liturghie a fost săvârșită marți de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii mari a așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Mănăstirea Celic Dere, una dintre cele mai vechi așezări monahale din nordul Dobrogei, a fost înființată cu învoirea autorităților otomane ale vremii, în jurul anului 1840, ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial. 

În ajun, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire în Cimitirul Eroilor din Tulcea pentru eroii marinari tulceni, marcându-se astfel Ziua Marinei, sărbătorită în fiecare an la data de 15 august. A urmat apoi un ceremonial militar-religios, cu depunere de flori, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum și ai structurilor MAI.

Duminică, 13 august, Prea­sfin­țitul Părinte Visarion a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Schim­barea la Față” din orașul Tulcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a spus celor prezenți că cele mai importante arme în viața creștină sunt postul și rugăciunea.