Zilele Artei Sacre la Partoș

Un articol de: Mircea Laza - 20 Mai 2017

În perioada 14-31 mai 2017, la Partoș, se desfășoară a doua ediție a Zilelor Artei Sacre. Evenimentele au debutat la „Casa Regina Eli­sabeta” din Partoș, unde func­ționează biblioteca și colecția muzeală a mănăstirii, cu vernisajul expoziției de artă contemporană „Valențe ale Sacrului”. Această expoziție este dedicată interpretărilor actuale ale relației dintre imaginea artistică contemporană și fondul de sacralitate ce dă substanță operei de artă, cercetând profunzimea mesajului artistic. La această expoziție au participat, prin lucrări de pictură și sculp­tură, următorii artiști: Dana Constantin, Delia Corban, Sorin Drăgoi, Suzana Fântânaru, Marin Gherasim, Ion Iancuț, Remus Irimescu, Andreea Medar, Mircea Ro­man, Leon Vreme, Marian Zidaru. Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi, pe toată durata lunii mai.

După vernisaj, în biserica mare a mănăstirii, a avut loc și un concert coral de excepție. El a fost susținut de două formații corale: Corul Mixt „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Facultății de Teologie din Arad și corul Parohiei Timișoara-Viile Fabric. Moderatorii acestui eveniment artistic au fost părintele arhim. Simeon Stana și părintele Marius Sfercoci de la Centrul eparhial.

„Experiența acestor zile reprezintă o icoană vie a chipului în care Biserica îmbrățișează și valorifică tot ceea ce omul creează în râvna sa pentru Frumos, pentru Absolut și pentru bucuria semenilor. La cea de-a doua ediție, întâlnirea sacrului cu artele sau manifestarea sa prin intermediul acestora se produce prin muzică corală sau instrumentală, teatru, film, fotografie, pictură sau sculptură, prin artele plastice contemporane în general, artiștii oferind semenilor o mărturie de credință, o trimitere la adevărul fundamental al întâlnirii cu Dumnezeu Cel viu. În acest fel, Zilele Artei Sacre se constituie într-o pledoarie pentru redescoperirea lui Dumnezeu și a oamenilor”, a menționat părintele stareț Varlaam Almăjanu.

Zilele Artei Sacre vor continua la Partoș și în zilele următoare cu un recital de pian Alexandra Vizman – Haute École de Musique de Lausanne, Elveția, cu o tabăra de fotografie „Fotopoetica“, condusă de cunoscutul regizor Francisc Mraz, cu proiecția de film „Schitul Pătrunsa de sub Buila” a aceluiași regizor, cu Simpozionul Națio­nal „Sfântul Iosif cel Nou, ocrotitorul Țării Banatului”, cu concertul corului „Ion Românul” al Filarmonicii Banatul, cu reprezentația teatrală „Drumul de întoarcere”, cu actori ai Teatrului Național, cu un concert de muzică bizantină, precum și cu un recital de quartet de coarde „Ultimele cuvinte ale lui Iisus pe Cruce” de Joseph Haydn.