Zilele „Credință și cultură la Moniom”, la final
Evenimentul Zilele „Credință și cultură la Moniom”, desfășurat pe parcursul unei săptămâni, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și prin strădania Centrului de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”-Moniom, a ajuns la final.
Finalul a fost unul de excepție, constând într-un spectacol folcloric susținut de copiii și tinerii din Moniom, alături de invitați din tot județul. Participanții au fost martori la o manifestare extraordinară marca „Centrul de tineret Moniom”, organizată cu pricepere și dăruire de prof. Georgiana Ciucur, alături de tineri și credincioși ai Moniomului.
Startul evenimentului a fost dat printr-o paradă a portului popular. Tineri și vârstnici, purtând cu mândrie ia românească și tricolorul, au pornit într-un alai al bucuriei pe străzile micii comunități de la Moniom, vestind încheierea sărbătorii hramului bisericii și întâmpinarea Postului Sfintei sărbători a Nașterii Domnului. Și, pentru că unul dintre aspectele acestei sărbători inițiate la Moniom este păstrarea și promovarea tradiției autentice, spectacolul folcloric a debutat cu un dans tradițional românesc, un dans cu diverse semnificații și roluri, inclusiv cel cathartic, dansul Călușarului, mai precis „Călușarii de la Moniom”.
Spectacolul a continuat cu muzică folclorică sau prelucrări din folclor interpretate de tinerii și copiii din Moniom, alături de mame și bunici, cărora li s-au alăturat Corul „Pui de Cer” și Corul „Laudae”. Prezentarea evenimentului i-a revenit tânărului George Lăpădat și Georgianei Ciucur, preoteasa satului și organizatorul principal, inima evenimentului și bucuria tuturor participanților.
Cu încă o ediție a acestui remarcabil eveniment intitulat Zilele „Credință și cultură la Moniom” este păstrată și promovată tradiția și dusă mai departe de către acești minunați copii și tineri.
Iar organizatorul principal - Centrul de tineret Moniom, coordonat de pr. insp. Mihai Ciucur și prof. Georgiana Ciucur - a demonstrat încă o dată că „Tradiția, Biserica și Familia sunt spații de păstrare a valorilor identitare, că tradiția înseamnă o sumă de valori pe care nu avem voie să le uităm sau să le minimalizăm importanța și că doar conștientizând valorile tradiției putem lega tradiția de educație, credință, cultură, de toate domeniile vieții, devenind astfel responsabili pentru valorile pe care le creăm și le transmitem mai departe celor care ne vor urma”.
Manifestările prilejuite de cinstirea ocrotitorilor Bisericii și ai Centrului de tineret de la Moniom au mai cuprins și o serie de evenimente cu caracter liturgic: Sfântul Maslu oficiat de către un sobor de preoți condus de părintele Florin Ciucur, protopopul Caransebeșului, Sfintele Liturghii, precum și pomenirea înaintașilor în cimitirul satului. De asemenea, într-una din seri, la sediul centrului de tineret, părintele Mihai Ciucur a susținut cateheza interactivă cu tema „Să ne cunoaștem ocrotitorii”, la care au participat, alături de membrii centrului, și un grup de elevi de la Școala Gimnazială 9 din municipiul Reșița, coordonați de profesoara de religie Corina Mitroi. Zilele „Credință și cultură la Moniom” s-au dovedit a fi, și în acest an, un eveniment al bucuriei, al prieteniei, al alăturării tuturor celor care încă simt românește și poartă în suflet sărbătoarea Centenarului Marii Uniri.