Zilele culturii și credinței în Mehadia, Caraș-Severin

Un articol de: Gabriela Şerban - 25 Iulie 2018

Localitatea cărăşeană Mehadia a fost, zilele trecute, gazda unor evenimente culturale ce au adunat împreună pentru câteva zile fii ai satului din mai multe zone ale ţării. Aici, sub auspiciile Centenarului Marii Uniri a fost organizat un simpozion, a fost binecuvântat căminul cultural din localitate şi au fost acordate distincţii celor care s-au implicat în promovarea acestei localităţi.

Startul evenimentelor a fost dat în biserica din localitate prin rugăciunile săvârşite de către părintele paroh, Ciprian Zarescu, împreună cu un sobor de preoţi. Apoi, preoții slujitori au săvârșit o slujbă de sfințire a lucrărilor de la Căminul cultural „General Nicolae Cena” din Mehadia și au dat startul lucrărilor Simpozionului „Întâlnirea cu fiii satului”.

În deschidere, în cadru festiv și oficial, primarul Iancu Panduru a evidenţiat o serie de persoane care s-au implicat în promovarea localităţii. A înmânat profesorului Mihai Belchite, profesoarei Ana Zeicu și, post-mortem, profesorului Ion Băcilă titlul de Cetățean de onoare „pentru activitate profesională și extraprofesională depusă și pentru rezultatele deosebite dobândite care au contribuit la sporirea zestrei spirituale și patrimoniale a Mehadiei, la promovarea localității în spațiul românesc”.

După cuvântul de bun venit adresat de edilul Iancu Panduru, oaspeți de seamă au prefațat lucrările simpozionului: președin­tele Consiliului Județean Caraș- Severin, Silviu Hurduzeu, deputatul Ion Mocioalcă, fiu al satului, deputatul Ion Tabugan, viceprimarul Traian Stângu, scriitorii timișoreni Titus Suciu, Caius Danciu, Dănilă Surulescu, Ion Mănescu, Horia Țâru, Ioan Ionescu, Silvia Hârceagă, reșițenii Nicolae Sârbu și familia prof. univ. Ioan Vela, aninenii Mihai Chiper și Ion Reșinaru, bocșenii Gabriela și Tiberiu Șerban, almăjenii Pavel Panduru, Dorin Bălteanu, Nicolae Danciu Petniceanu, Mihai Corneanu, Gheorghe Mirulescu, Costel Vlaicu, Tuian Domilescu, Gheorghe Băcanu, Andrușca Vătuiu, Miruna Șchiopu și Cornelia Feneșan.

Programul simpozionului a cuprins și lansarea volumului „Mehadia - anul de foc 1918”, semnat de Caius Danciu și Nicolae Danciu Petniceanu și apărut la Editura „Cetatea cărții” din Mehadia în anul 2018.

Despre importanța acestei loclități, Caius Danciu a spus: „Mehadia patriarhală și iluminată de trecutul glorios a dru­mețit și a irizat trei culori pe cărările Banatului Montan, până la Alba Iulia, întorcându-se cu România Mare, proslăvind în avlia bisericii martirii neamului românesc”.

Într-o sală devenită neîncăpătoare, la ceas de importantă sărbătoare, Mehadia și-a adunat și și-a cinstit fiii de ieri și de azi, pentru că „este important să ne cunoaștem istoria și strămoșii, să știm cine suntem și de unde venim, să izvodim dovezi care atestă spiritualitatea patrimonială a unui loc de legendă cum este Mehadia și, bineînțeles, să ne cinstim cum se cuvine satul și oamenii săi”, motiva primarul Iancu Panduru în deschiderea evenimentului.