„Zilele hramului“ continuă la Sibiu

Data: 16 Mai 2013

Serile duhovniceşti de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Sibiu, organizate în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a „Zilelor hramului“, continuă prin slujbe religioase şi discuţii pe teme duhovniceşti. În fiecare zi, credincioşii participă la Sfânta Liturghie, iar seara la un Acatist şi la o întâlnire duhovnicească. Invitatul de miercuri seara a fost stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Poiana Braşov, arhim. Hristofor Bucur. Împreună cu preoţii slujitori la biserica sibiană, arhimandritul a oficiat Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, la care au participat mulţi credincioşi din parohiile arondate bisericii. După slujba religioasă, un grup de tineri studenţi de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ au interpretat piesa de teatru religios „Iertare“, inspirată din Pilda datornicului nemilostiv.

Credinţa în viaţa omului

Cuvântul de învăţătură al arhim. Hristofor Bucur a avut ca temă credinţa şi roadele acesteia în viaţa duhovnicească. Părintele Hristofor a prezentat şi câteva exemple concrete de manifestări ale credinţei în lume, care uneori intră în contradicţie cu viaţa societăţii contemporane.
 
„Credinţa nu se supune simţurilor. Noi nu trebuie să credem în Dumnezeu pentru că L-am văzut, sau pentru că L-am auzit, ori L-am pipăit. Sfântul Apostol Pavel ne spune despre credinţă că este «încredinţarea celor viitoare, adeverirea celor nevăzute». Credinţa se bazează pe o lăsare pe seama viitorului şi a nevăzutului. Credinţa n-are nimic de a face cu o constatare a ceea ce este evident. Dacă doar constaţi că un lucru este într-un fel, aceea nu mai este credinţă, ci pur şi simplu o luare pe seama minţii tale a unor adevăruri pe care n-ai cum să le conteşti“, a subliniat arhimandritul Hristofor Bucur. La final, părintele stareţ a răspuns întrebărilor venite de la credincioşi. (Ştefan Mărculeţ)