Zilele luminoase ale praznicului Naşterii Domnului
Praznicul Crăciunului a continuat, după sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, cu Soborul Maicii Domnului şi cu sărbătoarea Sfântului Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Credincioşii au fost îndemnaţi să urmeze modelul acestui mărturisitor, care este la fel de actual, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Sfântul Ştefan a fost proclamat, în 2014, ocrotitorul tinerilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului.
A doua zi a marelui praznic al Naşterii Domnului a adunat mulţimi de credincioşi la Biserica „Sfânta Treime” - Tocile din Braşov, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, cei doi slujitori ai locaşului de cult, pr. Aurelian Reit şi pr. Aurel Colceriu, şi alţi slujitori de la bisericile braşovene.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre însemnătatea marelui praznic al Crăciunului şi despre Maica Domnului: „Astăzi, a doua zi de Crăciun, sărbătorim pe Maica Preacurata, ziua fiind trecută ca Soborul Maicii Domnului, adică soborul credincioşilor o cinsteşte pe cea mai aleasă fiinţă dintre fiinţele pământului, pe Maica Domnului, prin care Fiul lui Dumnezeu a venit în lume”. La final, preotul Aurelian Reit i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi binecuvântarea adusă peste credincioşi în a doua zi de Crăciun, iar ceata Junilor din Şcheii Braşovului a interpretat câteva colinde.
În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a sfinţit o troiţă ridicată în incinta Bisericii „Înălţarea Domnului” din centrul civic, în memoria regretatului preot Victor Neamţu, trecut la cele veşnice în acest an.
Ierarhul a participat apoi la slujba Vecerniei oficiată în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, şi la tradiţionalul moment de colinde şi obiceiuri de Crăciun oferit de ceata Junilor, ceata Irozilor şi grupul de elevi din localitatea de la poalele Munţilor Făgăraş. Ierarhul le-a mulţumit la final tuturor pentru păstrarea acestor tradiţii seculare, o comoară a spiritualităţii româneşti. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Laurenţiu a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” din partea Primăriei Sâmbăta de Sus.
În a treia zi de Crăciun, când este cinstit primul mucenic al creştinătăţii, Sfântul Arhidiacon Ştefan, IPS Mitropolit Laurenţiu a liturghisit în Biserica „Sfântul Nicolae” din Săcele-Baciu, judeţul Braşov. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Şerban, şi mulţi preoţi de la bisericile din împrejurimi. Ierarhul a binecuvântat înainte de slujba religioasă lucrările efectuate în ultimii ani la locaşul de cult ridicat în perioada 1776-1808. Au fost reparate acoperişul, exteriorul, s-a restaurat iconostasul şi s-a înfrumuseţat interiorul, urmând ca în viitor să se restaureze pictura interioară. IPS Mitropolit Laurenţiu a binecuvântat şi felicitat credincioşii pentru eforturile depuse în ultimii ani la restaurarea locaşului de cult, iar parohul Virgilius Gabriel Urzică a fost hirotesit iconom, ca semn de apreciere a lucrării pastorale şi administrative din parohie. În cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre Sfântul Arhidiacon Ştefan şi a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.
Sărbătoare la Maieru şi Bistriţa
Comunitatea ortodoxă din Maieru s-a bucurat, în a treia zi de Crăciun, de prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Sfântul Arhidiacon Ștefan, prilejuită de hramul locașului de cult. În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre curajul mărturisirii lui Hristos, oferind drept exemplu pe Sfântul Ștefan, întâiul mucenic, dar și pe unii creștini din ziua de azi, care mor pentru Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, Corala „Armonia” din Constanţa a susţinut un concert de colinde. La finalul slujbei, IPS Mitopolit Andrei l-a ridicat pe parohul Dan Cismaș la rangul de iconom stravofor și a oferit distincţia „Crucea Transilvană” primarului Vasile Dumitru din Maieru. Au fost oferite și diplome de aleasă cinstire altor credincioşi care au sprijinit activitatea bisericii. Sărbătoarea hramului din acest an a fost îmbogățită și de prezența Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta” şi a Veşmântului Sfintei Muceniţe Filofteia, ocrotitoarea copiilor, de la Mănăstirea Curtea de Argeş.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost inaugurat Centrul Cultural Catehetic „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, în cadrul căruia va funcţiona biblioteca ce poartă numele profesorului Sever Ursa, întemeietorul Muzeului „Cuibul Visurilor” din Maieru. Biblioteca este o filială a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” din Bistrița-Năsăud. După inaugurare, IPS Mitropolit Andrei a făcut o scurtă vizită și la Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfinții Zaharia și Elisabeta”, deschis recent în localitate de Asociația „Filantropia Ortodoxă”. Sărbătoarea de la Maieru s-a încheiat cu un spectacol de colinde la Căminul Cultural, urmat de „Hora someşană”.
A doua zi de Crăciun, creștinii ortodocși din orașul Bistrița au primit binecuvântarea arhipăstorului lor. IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” numită și biserica „de la Coroana”.
Slujba a fost săvârșită de ierarh alături de un sobor de preoți și diaconi, cu participarea unui număr mare de credincioși și a reprezentanților mai multor instituții publice. În cadrul cuvântului de învățătură ierarhul a făcut o pledoarie pentru păstrarea credinței strămoșești și a tradițiilor. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit distincţia „Crucea Transilvană” avocatului Vasile Petra.
Slujire arhierească la Târgu Mureș
În a treia zi a Praznicului Nașterii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor târgumureșeni, săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Învierea Domnului” a Parohiei Târgu Mureş VII, unde slujește parohul Vasile Citirigă.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Alba Iuliei a subliniat faptul că „fericirea deplină nu o putem avea decât în comuniune intimă și iubitoare cu Dumnezeul cel Viu. Unul dintre primii creștini care a primit în suflet rodul acestei comuniunii de iubire a fost Sfântul Arhidiacon Ștefan, care a înțeles că ființa omenească nu poate avea sens și împlinire în afara Legii lui Dumnezeu, drept pentru care l-a slujit pe Dumnezeu cu devotament, în viață și în moarte, primind în schimb cununa fericirii veșnice sau răsplata cerească”.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Bogdan Nilca a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Coroiul Mic cu filia Coroi-Sânmărtin. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către tinerii teologi ai grupului de misiune al Centrului Eparhial. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu şi numeroşii credincioşi prezenţi au fost colindaţi de către un grup de tineri din cadrul ligilor studenţilor creştini ortodocşi din Alba Iulia şi Cluj Napoca, îmbrăcaţi în costume populare româneşti.
Liturghii arhiereşti la Oradea
În ziua a treia de Crăciun, duminică, 27 decembrie, când este pomenit Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din Oradea.
În a doua zi de Crăciun, sâmbătă, 26 decembrie, când întreaga Biserică dreptmăritoare prăznuieşte Soborul Maicii Domnului, PS Episcop Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parohia Oradea-Ioșia I, în sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul mixt al bisericii parohiale din Oradea-Ioșia I.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea fragmentului scripturistic rânduit, de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, ierarhul a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care s-a învrednicit a-L naşte pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat din Sfânta Fecioară, prin lucrarea Duhului Sfânt, fără a strica peceţile fecioriei sale, subliniind rolul important al Maicii Domnului, care este şi Maica duhovnicească a Bisericii, în împlinirea tainei mântuirii neamului omenesc.
Slujiri arhiereşti la Ortelec şi Jibou
La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, cel dintâi mucenic al creștinismului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec. Alături de ierarh au slujit pr. Septimiu Gudea, inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, parohul Nicolae Gudea și Călin Blaga, preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul vocal de fete „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Zalău. După rostirea cuvântului de învățătură, copiii au susținut un concert de colinde și au interpretat piesa „Irozii”, fiind răsplătiți apoi cu daruri de Moș Crăciun. De asemenea, parohul Nicolae Gudea a oferit PS Episcop Petroniu o icoană a Sfântului Arhidiacon Ștefan.
În continuare, ierarhul a binecuvântat un spațiu amenajat la demisolul locașului de cult unde se vor organiza diferite programe afterschool pentru copiii din parohie.
Cu acest prilej, PS Episcop Petroniu a acordat diplome de apreciere dascălilor implicați în acest proiect și membrilor consiliului parohial, care au susținut amenajarea spațiului în vederea desfășurării acestor activități.
Credincioșii au avut bucuria de a se închina, la această sărbătoare, la o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse spre închinare de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău.
În 2006 parohul Nicolae Gudea a iniţiat ridicarea noului locaș de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Ortelec. Lucrările au fost finalizate în anul 2013. La slujba de sfințire, PS Petroniu i-a acordat pr. Nicolae Gudea distincția „Crucea Sălăjană pentru clerici”.
Duminică, 27 decembrie, PS Petroniu i-a acordat pr. Nicolae Gudea o „Diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului”, oferindu-I şi o machetă la scară redusă a Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.
Sâmbătă, 26 decembrie, la prăznuirea Soborului Maicii Domnului și a Sfântului Nicodim de la Tismana, PS Episcop Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Jibou. Alături de ierarh au slujit Dan Dregan, protopopul Jiboului, Dorin Moldovan, parohul bisericii, Daniel Baboș, preot coslujitor la această biserică, pr. Teodor Pop de la Parohia Cuceu și pr. Ionuț Papiță de la Parohia Cristolțel. La final, copii din parohie, îmbrăcați în porturi populare, au susținut un microconcert de colinde. În anul 2016, parohia va începe construcţia unui centru catehetic pentru tineri și copii, pe un teren aflat în vecinătatea bisericii prohiale. Aici, copiii din orașul Jibou vor avea posibilitatea de a desfășura diferite activități prin care să-și dezvolte dragostea față de Hristos, față de aproapele și față de Biserică.
Sărbătoarea tinerilor din Maramureş şi Sătmar
Proclamată în urmă cu un an ca „Zi a tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului”, sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan a fost marcată de tinerii ortodocşi maramureşeni şi sătmăreni veniţi în număr foarte mare la Baia Mare.
Sărbătorirea Sfântului Arhidiacon Ştefan a avut loc la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde au sosit delegaţii ale tinerilor din toate protopopiatele Eparhiei. Delegaţiile de tineri au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, în fruntea unui sobor de preoţi tineri, responsabili cu activitatea de catehizare din cele opt protopopiate.
Din sobor au mai făcut parte pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului educaţional, pr. Gavril Vasile Băban, inspector pentru catehizarea tineretului, arhim. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, preoţii slujitori ai acesteia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupurile de tineri venite din protopopiate, împreună cu tinerii din Asociaţia Tinerilor Catedralei şi cu tinerii din Grupul ASCOR, Filiala Baia Mare. Colindele au continuat şi după Sfânta Liturghie, în cadrul unui concert susţinut de tineri.
În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul s-a referit la modelul de mărturisitor pe care Sfântul Arhidiacon Ştefan îl oferă şi pentru veacul prezent, acesta fiind unul din motivele pentru care a fost ales ca ocrotitor al tinerilor din Episcopie.
Ierarhul a subliniat că tinerii sunt cei care arată cât este de frumos Crăciunul: „Nicăieri nu este Crăciunul mai frumos ca în Maramureş. Nicăieri nu este sărbătorit cu atâta bucurie, ca o mărturisire de credinţă, precum se întâmplă în Maramureş. Părintele Nicolae Steinhardt a numit Ţara Lăpuşului şi Maramureşul, «Ţara Crăciunului», adică «Ţara Bucuriei»”.
„Românii sunt un popor creştin şi-şi păstrează sărbătorile cu sfinţenie ca pe un tezaur sacru, primit de la moşi-strămoşi. Nu doar că l-am primit, l-am preţuit şi l-am sporit. Zestrea aceasta sfântă a sărbătorilor este cea mai mare bogăţie a românilor”, a mai spus PS Iustin Sigheteanul.
Pentru activitatea de catehizare pe care o desfăşoară cu tinerii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi pentru implicarea în organizarea celor două reuniuni ale tineretului, care au avut loc în Baia Mare, preotul Gavril Vasile Băban, inspector pentru catehizare, a fost distins de către PS Iustin Sigheteanul cu titlul de stavrofor.
Grupurile de tineri din protopopiate, preoţii responsabili de catehizare şi îndrumătorii lor artistici, au primit diplome de apreciere pentru activitatea din ultimii ani, între care şi cele două reuniuni ale tinerilor ortodocşi din ţară şi străinătate.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Iustin Sigheteanul a făcut rugăciunile de sfinţire a icoanei Sfântului Arhidiacon Ştefan, întâiul Mucenic din istoria mântuirii, în care sunt pictate şi grupurile de tineri din cele 8 protopopiate, în costume populare. Icoana a fost stropită cu aghiazmă şi pusă spre închinare miilor de credincioşi prezenţi la slujbă.
Liturghie arhierească la Satu Mare
Credincioșii sătmăreni l-au avut în mijlocul lor, în cea de a doua zi de Crăciun, pe Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, construită după 1989. Din sobor au făcut parte protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, parohul Vasile Feher, preoții slujitori ai bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Vasile Andrei Tuns. La slujbă, alături de mulţimea credincioşilor s-au aflat și oficialități importante ale județului Satu Mare și municipiului.
„Trebuie să avem grijă de copii și tineret ca să vină în sânul Bisericii lui Hristos. Preoții tineri sunt și ei exemple demne pentru ceilalți tineri, pentru că păstrează vie flacăra Ortodoxiei în cele mai îndepărtate locuri, unde, împreună cu preoteasa, sunt de toate: și asistent medical, și medic, și învățător sau profesor, și doctor al sufletelor bătrânilor rămași singuri într-un cătun îndepărtat.
Episcopia Maramureșului și Sătmarului a dedicat tineretului din Eparhie o zi, drept răsplată pentru ceea ce fac, ziua în care este sărbătorit și cinstit Sfântul Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic”, a spus PS Iustin Sigheteanul.
La final, copiii au colindat pentru toți creștinii din biserică.