Zilele orașului Bocșa, judeţul Caraș-Severin

Un articol de: Gabriela Şerban - 27 Iulie 2017

De curând, la Bocșa, s-a încheiat prima ediție a Zilelor orașului, eveniment organizat pentru prima dată la inițiativa Primăriei Bocșa. Întrucât orașul Bocșa îl are drept protector pe Sfântul Ilie, Zilele orașului au fost gândite în funcție de această importantă sărbătoare creștină.

Primăria ora­șului Boc­șa, Con­siliul local, Casa Orășe­nească de Cul­tură, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” și Mănăstirea „Sfântul Ilie” și-au dat mâna și au propus comu­nității bocșene un complex de evenimente deosebit de atractive și interesante.

Expoziție de pictură, expoziție de fotografii, lansare de carte și prezentări de reviste, dar și un regal de muzică folclorică și pop-dance sunt evenimente care au completat în mod excepțional zilele dedicate orașului, după un înălțător program religios oficiat de însuși Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebe­șului.

La începutul săptămânii, în sala de ședințe a Consiliului local a avut loc masa rotundă cu tema „Biserică și comunitate. 110 ani de la ridicarea bisericii Mănăstirii «Sfântul Ilie» de la Izvor”.

După cuvântul de salut al părintelui protopop Gheorghe Șuveți, cel care a transmis și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, câțiva dintre invitații prezenți au susținut expozeuri foarte bine documentate și serios elaborate: pr. dr. Dorel Viorel Cherciu, consilier științific la Episcopia Caranse­beșului, a supus atenției publicului activitatea bocșanului Iustinian Dalea, istoricul Mihai Vișan a prezentat „Câteva considerații asupra protopopilor din Tractul Bocșa Montană”, pr. Ciprian Costiș l-a avut în atenție pe protopopul Maxim Popovici, iar pr. prof. dr. Ioan Petrică a făcut o incursiune în istoricul Mănăstirii „Sfântul Ilie” de la Izvor, apelând și la tehnologia modernă pentru această prezentare.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată revistei trimestriale „Bocșa culturală”, aflată în cel de-al XVIII-lea an de apariție, fiind prezentat și cel mai recent număr - 2/ 2017. Despre impor­tanța revistei și plasarea acesteia în contextul local și județean a vorbit editorul Gheorghe Jurma, dar și colaboratori ai publicației bocșene: poetul Iulian Barbu, pr. dr. Ionel Petrică și pr. drd. Silviu Ferciug.

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea expoziției foto-documentare „Bocșa în imagini” din arhiva personală a lui Vili Hanco.

O zi cu o încărcătură cultural-spirituală de excepție nu putea să se finalizeze decât cu un spectacol pe măsură, cu un regal de muzică folclorică susținut de importanți interpreți ai muzicii populare românești: Nicoleta Voica, Maria Loga, Ciprian Roman, Dumitru Teleagă, Nicu Novac, Adrian Stanca, Cornelia Lupulescu, Doriana Talpeș, Felicia Stoian, Ciprian Pop și alții.

Zilele orașului Bocșa au continuat, cea din urmă zi fiind dedicată volumelor muzicologului Constantin-Tufan Stan și în special cărții „Ioan Vidu. Doinitorul Marii Uniri”, dar și muzicii pop dance, precum și tradiționalului foc de artificii.