Ziua Culturii Naționale la Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 19 Ianuarie 2021

„Cultura și limba română în patrimoniul cultural din Caran­sebeș” a fost titlul evenimentului ce s-a desfășurat vineri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la Centrul eparhial din Caransebeș. În sala de expoziție a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit o rugăciune de binecuvântare și mulțumire, dar și o slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

În continuare a fost prezentată expoziția „Limba română în patrimoniul cultural bisericesc”, ce a cuprins cărți de cult, în mod special Sfânta Scriptură în mai multe ediții, Evanghelii și chiar un fragment al Noului Testament de la Bălgrad din 1648. În cea de-a doua parte a fost lansat albumul Colec­ției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebe­șu­lui, realizat de părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Banatului de Munte. De asemenea, a fost prezentată și cartea-album „Caransebeș: Viziuni - Karansebesch: Visionen”, ai cărei autori sunt scriitorul Gheorghe Jurma și președintele Forumului Democratic al Germanilor şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Țigla.

„Ne bucurăm foarte mult că în aceste vremuri foarte complicate am reușit cu ajutorul lui Dumnezeu să înjghebăm o manifestare chiar de Ziua Culturii Române și a poetului Mihai Eminescu. Astăzi ne-am închinat toată ziua acestei manifestări cultural-spirituale și cred că am împletit foarte frumos tot ceea ce înseamnă cultură și limbă românească, dar și cult drept­măritor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Evenimentul cultural s-a încheiat cu un recital de poezie și un miniconcert.

Întreaga manifestare a fost transmisă live pe pagina de facebook a Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea” și a Episcopiei Caransebeșului.