Ziua dezrobirii romilor marcată la o biserică din județul Vâlcea

Data: 23 Feb 2024

La Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea a fost săvârșită luni, 19 februarie, o slujbă de pomenire pentru romii care au murit în lagăre, deportări și robie. Evenimentul s-a desfă­șu­rat în contextul împlinirii a 168 de ani de la abolirea robiei în Țara Românească și Moldova, se arată pe arhiepiscopiaramnicului.ro.

În cadrul întrunirii, părintele Constantin Olariu, consilier eparhial, a citit cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, transmis cu acest prilej, intitulat „Sporirea comuniunii spirituale, reper al pasto­rației romilor în trecut și în actualitate”.

Ierarhul a evidențiat în cuvântul său că „manifestările comemorative reprezintă un bun prilej de cu­noaș­tere a unor aspecte documentare și istorice ce privesc viața comunitățile romilor, dar și contextul prielnic de a afirma lucrarea pastoral-misionară a Bisericii, atât în trecut, cât și în actualitate”.

Începând cu anul 2015, Departamentul de misiune pentru romi din Arhiepiscopia Râmnicului a desfășurat opt programe sociale dedicate pastorației și ajutorului social-filantropic pentru comu­nitățile rome.
De asemenea, au fost publicate cartea de rugăciuni „Lil rudimatenqoro” și CD-ul cu Sfânta Liturghie în limba romani, lucrându-se în prezent și la alte proiecte editoriale.