Ziua drapelului sărbătorită la Timișoara

Un articol de: Valentin Birău - 29 Iunie 2015

Ziua Drapelului Național al României a fost sărbătorită și în acest an la Timișoara, printr-o serie de manifestări religioase, militare și culturale. Evenimentele s-au desfășurat în faţa Palatului Administrativ unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a sfințit drapelul tricolor în prezența oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor militare și a numeroși localnici din orașul de pe Bega.

Manifestările dedicate Zilei Drapelului Naţional al României au început la Catedrala Mitropolitană din Timișoara cu o rugăciune de binecuvântare a drapelului tricolor, oficiată de un sobor de preoți de la Centrul eparhial, în prezența cadrelor militare și a numeroși credin­cioși timișoreni. În continuare a fost organizată o procesiune cu drapelul national pe traseul Catedrala Mitropolitană - Pala­tul Administrativ din Timi­șoa­ra. Aici a avut loc o cere­monie, în cadrul căreia a fost oficiată slujba de sfințire a drapelului tricolor de către Înalt­prea­sfin­țitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți. „Drapelul tricolor l-am considerat întotdeauna ca o icoană a României. Așa cum zugrăvim icoane ale sfinților, și România, care este o țară sfântă și binecuvântată de Dumnezeu, are și ea o astfel de icoană, care este tricolorul. De aceea, în toate garnizoanele mari din țară s-a sfințit astăzi acest însemn na­țional, ce ne aduce tuturor a­minte, oriunde ne-am afla, de țara și neamul nostru. În multe dintre sfintele noastre biserici, tricolorul este așezat la loc de mare cinste de preoți, el simboli­zând și datoria pe care creștinul o are de a se ruga pentru toți cei din neamul lui, cât și pentru maica lui, țara”, a precizat Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

La eveniment au participat oficialități locale și județene, cadre militare, clerici timișo­reni, co­pii îmbrăcați în costume populare tradiționale, elevi și stu­denți teologi, precum și numeroşi timi­șoreni. A urmat înălţarea pe catarg a tricolorului, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, fiind intonat de toți cei prezenți Imnul Național al României. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare constituit din militari aparţinând Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Ur­gență „Banat”, pe acordurile Mu­zicii militare a Brigăzii 18 In­fanterie „Banat”.

Sărbătoare și la Arad

Vineri, 26 iunie, cu prilejul Zilei Drapelului Național, la Arad a fost oficiată slujba de sfinţire a drapelului de către Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoţit de un sobor de preoţi. În rugăciunea de sfinţire a drapelului, Înaltpreasfinţia Sa a accentuat frumoasa exprimare care spune că acesta va umbri `patria cu întreitul semn duhovnicesc al celor trei culori: azurul credinţei, soarele nădejdii şi văpaia iubirii”. La sfârşitul ceremoniei religioase, drapelul a fost înmânat comandantului gărzii portdrapel, care l-a dus la locul de arborare. În continuare, în faţa Primăriei municipiului Arad, s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios de arborare a drapelului. Aici Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit o rugăciune de binecuvântare, apoi drapelul a fost înălţat pe catarg în acordurile Imnului Naţional. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare a batalionului din Cetatea Aradului. În seara zilei de 25 iunie, drapelul naţional arborat în faţa Palatului administrativ al oraşului Arad a fost coborât de pe catarg în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei şi a oficialităţilor urbei şi condus de către garda portdrapel în Catedrala ortodoxă de la Podgoria, unde a rămas peste noapte. (Pr. David Adrian)