Ziua Femeii sărbătorită de copii
Mărţişoare, felicitări, flori şi daruri au fost oferite mamelor, bunicilor, profesoarelor şi persoanelor vârstnice, în special de către copii, precum şi de către comunităţile de credincioşi din cuprinsul eparhiilor transilvane.
La Centrele de zi de la bisericile din Sibiu, cei mici au transmis urările lor la această sărbătoare prin intermediul cântecelor şi al poeziilor, iar bucuria şi emoţiile au cuprins sufletele mamelor, dar şi ale copiilor.
Copiii de la centrele de zi parohiale din Sibiu au pregătit mărţişoare, felicitări, flori şi serbări pentru Ziua Mamei. Pregătirile au început din timp, sub îndrumarea preoţilor şi a cadrelor didactice de la aceste centre parohiale, iar cu o zi înainte de sărbătoarea mamei, o parte dintre copii a oferit deja celor mai dragi persoane darurile pregătite.
Cei 26 de copii de la Centrul de zi al Asociaţiei „Rut” de la Biserica „Înălţarea Domnului şi Sfântul Nicolae” din Sibiu au pregătit felicitări şi flori pentru mamele, bunicile şi doamnele din comunitate. Împreună cu parohul Achim Băcilă, o parte dintre copii a mers la mai multe femei vârstnice şi cu neputinţe trupeşti pentru a le oferi pachete cu alimente din partea parohiei, felicitări, flori şi pentru a le transmite urările specifice începutului de primăvară.
„În ajun de 8 martie, Centrul nostru a oferit, ca în fiecare an, daruri mamelor şi femeilor din comunitate noastră. Dacă de 1 martie copiii noştri au oferit femeilor mărţişoare la ieşirea din biserica noastră, acum ne-am pregătit cu flori, felicitări şi câteva daruri pentru doamnele văduve, singure sau imobilizate la pat. Doamnele nu s-au bucurat neapărat de aceste daruri, ci mai ales de prezenţa noastră şi de gândurile bune transmise în această zi”, ne-a spus pr. Achim Băcilă.
Serbare şi felicitări
Cei peste 45 de copii de la Centrul de zi al Asociaţiei „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil”, de la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, au pregătit de Ziua Mamei o frumoasă serbare, organizată la sediul instituţiei, în prezenţa mamelor, bunicilor, a profesoarelor şi a parohului Gheorghe Şebu. Copiii au interpretat cântece dedicate mamei, au recitat poezii şi au oferit la final felicitările confecţionate de ei pentru acest moment de sărbătoare.
„Se cuvine să acordăm mamelor această cinste deosebită pentru că ele dau viaţă din viaţa lor şi sunt primele care îi învaţă pe copii dragostea faţă de Dumnezeu, faţă de muncă şi faţă de ţară. Ne-am pregătit acum cu poezii, cântece şi felicitări pentru a le oferi tuturor mamelor un semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce fac ele pentru copiii din centrul nostru. Dorim tuturor mamelor, surorilor, profesoarelor şi tuturor celor care s-au ocupat de aceşti copii pentru a pregăti această serbare multă sănătate, bucurie, fericire, împliniri în viaţă şi numai bucurii”, ne-a spus pr. Gheorghe Şebu.
Program dedicat mamei la Paleu, Bihor
Duminică, 6 martie, în Parohia Paleu, Protopopiatul Oradea, după Sfânta Liturghie, a avut loc un program cultural-artistic dedicat mamei, cu prilejul Zilei internaționale a Femeii, 8 martie. Proiectul, organizat odată cu venirea primăverii, se intitulează „La mulți ani, mami!” și a avut drept scop exprimarea dragostei față de mamă, punându-se accent pe valoarea familiei ca nucleu al comunității creștine în care cresc și se educă tinerele generații de copii.
Astfel, copiii care merg în fiecare duminică la biserica din Paleu și care fac parte din grupele de cateheză din cadrul proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, au pregătit un program cultural dedicat mamelor, în cadrul căruia au recitat poezii și au interpretat cântece, iar la final au oferit în dar flori tuturor credincioaselor prezente. Copiii au recitat poezii dedicate mamei, precum: „Pentru mama mea”, „Mamei mele”, „Daruri pentru mama” de Medana Croitoru; „Mama” de Nina Casian; „De ziua mamei” de Elena Farago; „Mama” de Virgil Carianopol; „Mi-e dor de tine, mamă” de Grigore Vieru. Manifestarea a fost completată de cântecele: „Cine știe cum e-o mamă”, „La mulți ani, mămica mea” și „E ziua ta, mămico!”. Tinerii au fost pregătiți de preoteasa prof. Ioana-Adriana Popa, cadru didactic de religie și limba română la Școala gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, sub coordonarea parohului Cosmin Vasile Popa.
Sărbătoare la Iclod
Duminică, 6 martie, a avut loc în Parohia Ortodoxă Iclod, un eveniment cultural-religios intitulat „Din dragoste pentru mama”, care a debutat, în biserica cu hramul „Sfântul Nicolae”, cu Sfânta Liturghie, unde răspunsurile au fost date de Corala „Sfânta Ecaterina” a Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Români, filiala Gherla. Bucuria credincioșilor a fost cu atât mai mare cu cât alături de comunitate a fost și protopopul de Gherla, Paul Isip. Cântările liturgice intonate de tinerii îmbrăcați în costume populare, cât și cuvântul de învățătură al protopopului au făcut ca această zi să fie de neuitat pentru comunitatea din Iclod, conform parohului Nicolae Claudiu Herinean.
Duminică după-masa, la Casa de Cultură din Iclod, sărbătoarea a continuat cu spectacolul dedicat mamei și femeii creștine. Pe scenă au evoluat: Corala „Sfânta Ecaterina” a Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Români, filiala Gherla, Corul Școlii Gimnaziale din Iclod, Formația „Popas”, alături de solista Diana Roman şi Grupul Bărbătesc „Sfântul Nicolae” al parohiei ortodoxe Iclod.
Vizită la căminul din Mociu
Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită marți, 8 martie, la Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfântul Nicolae” din Mociu. Doamnele îngrijite aici au fost spectatoarele unui moment artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Luna” și de copii ai grădiniței din Mociu. Îndrumați de profesoarele sau educatoarele lor, micuții au interpretat cântece și poezii dedicate femeii și mamelor, aducând zâmbete pe chipurile vârstnicilor.
Serbarea s-a încheiat cu o masă festivă, la care au participat toți beneficiarii centrului.
Ziua Internaţională a Femeii, la Berchieşu
Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită în avans la Parohia Ortodoxă Berchieşu, Protopopiatul Turda. Pentru a face o bucurie mamelor şi bunicilor, copiii din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, coordonaţi de parohul Vasile-Florin Negru au confecţionat felicitări personalizate. La finalul muncii lor, copiii au fost răsplătiţi cu daruri dulci din partea parohiei. Duminică, programul liturgic a debutat cu slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, după care a fost vizitată o mică expoziţie. La final, parohul împreună cu cei mici le-au oferit mamelor frumoasele felicitări, ca semn al dragostei şi respectului faţă de fiinţa cea mai dragă din viaţa lor. Duminică după masa, copiii din parohie s-au reîntâlnit în biserica parohială pentru a participa la repetițiile corale. Cei mici învăţă pricesne închinate Mântuitorului Hristos şi Maicii Domnului, pe care le susţin apoi într-un miniconcert la diferite evenimente şi sărbători ale bisericii.
Darurile copiilor din Vama Buzăului, Braşov
Pentru al patrulea an consecutiv, la Biserica „Înălţarea Domnului” din Parohia Vama Buzăului, Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov, a avut loc o manifestare dedicată femeilor din comunitate.
Copiii de la clasa I a Şcolii Gimnaziale din localitate, îndrumaţi de învăţătoarea Georgeta Mirică şi preşcolarii de la grupa mare a grădiniţei din sat, îndrumaţi de educatoarea Nicoleta-Elena Drăgan, au participat duminică, 6 martie, la slujba Sfintei Liturghii şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. După slujba religioasă, copiii au împărţit felicitări confecţionate de ei mamelor, bunicilor şi străbunicilor, cu mesajul specific acestei perioade, şi câte un fir de floare pentru a vesti începutul primăverii.
Cei mici au primit din partea parohiei dulciuri şi au fost felicitaţi pentru modul în care şi-au arătat dragostea faţă de cele mai dragi persoane din vieţile lor.
Mărţişoare la Floreşti, Cluj
Cu puțin înainte de ziua mamei, copiii din Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu” din Florești au pregătit un moment special pentru toate mamele prezente duminică în bisericuță. La momentul pricesnei, copiii au rostit poezii și au intonat cântece specifice, iar la finalul Sfintei Liturghii au împărțit mărțișoare tuturor doamnelor și domnișoarelor și celorlalţi copii. Fiind Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, când Evanghelia care se citește ne îndeamnă la fapte de milostenie, a fost lansat apelul făcut de Radio Renașterea, de a veni în sprijinul profesoarei de religie, Crina Cârcu. Credincioșii au fost foarte receptivi, adunându-se o sumă considerabilă. Colecta rămâne deschisă pe parcursul întregii săptămâni, conform părintelui Dănuț Gordan.