Ziua Imnului Naţional, la Râmnicu Vâlcea

Un articol de: Ziarul Lumina - 02 August 2016

Vineri, 29 iulie, numeroşi credincioşi râmniceni au luat parte la activităţile dedicate Zilei Imnului Naţional. În cadrul şedinţei festive a Consiliului local municipal, desfășurată la Primăria Râmnicu Vâlcea, IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a prezentat o alocuţiune despre importanţa istorică şi religioasă a Imnului naţional, informează arhiepiscopiaramnicului.ro. Alocuțiuni despre semni­fi­cația evenimentului au fost rostite și de către primarul municipiului, prefectul județului Vâlcea, pre­șe­dintele Consiliului Ju­dețean Vâlcea și alte oficialități. Participanții la sărbătoare au mers în procesiunea solemnă pe traseul Primăria municipiului – Biserica „Toţi Sfinţii”, unde a avut loc slujba de sfințire a drapelului național de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. protoiereu Ion Dincă. Procesiunea a continuat spre Casa Memorială „Anton Pann” și Parcul Zăvoi. IPS Părinte Varsanufie a săvârşit aici slujba de Te Deum, marcând astfel spațiul în care a fost intonat pentru prima dată Imnul național.

În cadrul manifestărilor, actorii Teatrului „Ariel” din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a pa­șop­tiș­ti­lor, care, în urmă cu 168 de ani, s-au unit și au cântat pentru prima oară „Deș­teap­tă-te, române!”. Aceștia au defilat îmbrăcați în haine de epocă și au salutat mul­ți­mea strigând: „Dreptate și Frăție!”, la fel cum salutau și re­vo­luționarii de la 1848.

Ziua Imnului Național a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 29 iulie. Ceremoni­a­lul s-a încheiat cu intonarea im­nu­lui „Deșteaptă-te, române!” de către Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumi­tres­cu” din Râmnicu Vâlcea, condus de maestrul Mihail Ștefă­nescu.