Ziua Imnului Naţional, sărbătorită la Arad

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 01 August 2015

La Arad, manifestările dedicate Imnului Naţional al României au debutat miercuri, 29 iulie, cu oficierea unei slujbe religioase de către Înaltpreasfin­țitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În alocuţiunea rostită, Înalt­preasfinţia Sa a elogiat prin cuvinte alese imnul ţării, menţionând faptul că toţi autorii, muzicieni şi poeţi, au fost apropiaţi ai Bisericii.

Programul a continuat cu o scurtă alocuţiune privind simbolistica versurilor imnului naţional al României, susţinută de reprezentantul Muzeului Judeţean Arad. Manifestările s-au încheiat cu intonarea imnului naţional de către întreaga asistenţă.

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României - "Deș­teaptă-te, române!", simbol al unității Revoluției Române de la 1848. La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te, române!“ a fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic "Un răsunet" de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului "Foaie pentru minte, inimă și literatură", pe o melodie culeasă de Anton Pann. Con­ți­nutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturi na­ționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească“. Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial. „Deșteaptă-te, române!“ a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te, române!“ a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul stat.