Ziua Independenței României sărbătorită la Timișoara

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 11 Mai 2016

În fiecare an, la data de 9 mai, serbăm Ziua Independenței României. În Parcul Central din Timișoara, la Monumentul „Ostașului român”, această zi a debutat prin intonarea Imnului Europei și al României, după care a urmat o ceremonie religioasă, oficiată de pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu un sobor de preoți.

„Biserica nu poate să lipsească de la un astfel de moment, întrucât de fiecare dată marile realizări ale poporului român și momentele importante din istoria poporului român au avut la bază personalități marcante ale Bisericii, care au reușit să pună la punct astfel de evenimente remarcabile. În fiecare duminică și sărbătoare, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe eroii neamului românesc, pe martirii căzuți în Revoluție, dar și pe toți care au murit în lagăre și în închisori, ținând seama că suntem cei care îi pomenim pe acești eroi ai nea­mului peste veacuri, întrucât s-au sacrificat pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român”, a menționat părintele consilier.

După ceremonia religioasă a urmat depunerea coroanelor de flori din partea autorităților publice locale, a instituțiilor din Sistemul de Apărare, Siguranță Națională și Ordine Publică, a Mitropoliei Banatului și a Asociației Veteranilor de Război.

La acest eveniment au participat sute de timișoreni, veterani de război, militari din Brigada 18 Infanterie Banat prezenți în teatrul de operațiune din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, re­pre­zen­tanți ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere, ai societății civile timișorene și foarte mulți copii, elevi și studenți din municipiu. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Timișoara. Data de 9 mai are alte două semnificații pentru poporul român: proclamarea Independenței de Stat a României (9 mai 1877) și victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial (9 mai 1945).