Ziua Internațională a Drepturilor Omului la Liceul Ortodox din Oradea

Un articol de: Maria-Eva Tirpe - 14 Decembrie 2020

Ziua Internațională a Drepturilor Omului, 10 decembrie, a fost marcată de elevii clasei a IV-a A de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea printr-o activitate de educație civică, integrată în cadrul programului Școli Ambasador ale Parlamentului European în România (EPAS), liceul deținând acest titlu din anul 2018.

Prima parte a activităţii s-a concretizat într-o prezentare și o dezbatere despre drepturile omului, despre Declarația universală a drepturilor omului, despre eforturile Orga­nizației Națiunilor Unite de a plasa drepturile omului în prim-plan, de a combate conflictele și abuzurile și de a realiza o pace durabilă pe plan internațional. Copiii, cetățeni europeni, au aflat că Uniunea Europeană are o poziție fermă în acest sens și că în cadrul forurilor ONU, apărarea drepturilor omului este o prioritate a acesteia.

În a doua parte a activității, elevii au primit sarcina ca, pornind de la preocuparea din clasă, să realizeze câte o lucrare individuală în care să reprezinte, plastic sau literar, un drept al omului. Aceste lucrări vor constitui temele unei expoziții, alături de cele realizate în cadrul acti­vității „World’s Largest Lesson 2020”, inițiată de UNICEF cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, pe 20 noiembrie.