Ziua Internaţională a Iei Româneşti la Muzeul Satului Bănățean

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 25 Iunie 2018

În ajunul sărbătorii Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, de Sânziene sau Drăgaică, la Muzeul Satului Bănățean au avut loc două evenimente cultural-artistice: Ziua Internaţională a Iei Româneşti, ajunsă la a IV-a ediţie, și „Ritualuri de Sânziene”, în interpretarea artistei timișorene Lia Lungu.

În după-amiaza zilei, Asociaţia Culturală Art Protocol a sărbătorit Ziua Internaţională a Iei Româneşti prin evidențierea unor concepte şi creaţii inedite, prin îmbinarea dintre tradiţional şi modern. „Pe 23 iunie 2013 s-a instituit Ziua Universală a Iei Româneşti, și în fiecare an iubitorii de tradiţii pot avea parte de o zi de neuitat la Muzeul Satului Bănăţean. Anul acesta am experimentat, am adus tradiționalul în modern, ne-am jucat cu diferite concepte și creații care de care mai inedite. Ținta noastră a fost să ajungem la copii și tineri, deoarece ei ne vor duce moștenirea culturală și spirituală mai departe, însă nu vom uita nici de cei care ne-au transmis această moș­tenire”, a spus Anamaria Vălcă­neanț, președintele Asocia­ției Culturale Art Protocol din Timișoara. S-au desfășurat diferite ateliere creative și recreative pentru copii, expoziție de port ­popular, prezentări de ie, expoziție de fotografie, insta­lație de sunet ș.a.

Evenimentul a fost organizat de Art Protocol, co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.