Ziua Jandarmeriei, sărbătorită la Arad în prezența ierarhului

Un articol de: Gabriel Cosmin Mariș - 06 Aprilie 2017

Luni, 3 aprilie 2017, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad s-a săvârșit o slujbă de mulţumire cu prilejul împlinirii a 167 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române de către Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), cel care a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi’’.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care supraveghează şi contribuie la menţinerea ordinii publice. „Dumnezeu să binecuvânteze această instituție și, așa cum a arătat-o întotdeauna folositoare pentru țară, așa să o arate și de acum cu mult spor în folosul obștesc și să-i asigure, așa cum ne dorim cu toții, prestigiul pe care îl merită mereu, întru mulți și fericiți ani!” – a spus întâistătătorul eparhiei arădene în cuvântul aniversar rostit cu acest prilej.
La eveniment au participat toate structurile instituției, în frunte cu inspectorul-șef, colonel Axenti Nicolae Sorin. În cadrul ceremonialului militar, s-a dat citire mesajelor aniversare, iar prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac, a transmit mesajul său dedicat jandarmilor. Cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad au fost înaintaţi în grad, înaintea expirării stagiului minim, un ofițer și 5 subofițeri, 11 ofițeri și 17 subofițeri; au fost recom­pensați cu mulțumiri, iar 15 subofițeri au primit felici­tări.